Reklama
Reklama

Dziadek Tadeusz robił najlepszy smalec z grzybami leśnymi. Recepturę znalazłam w starym zeszycie

Smalec z grzybami leśnymi to jedno z tych dań, które przypomina o smakach dzieciństwa i chwilach spędzonych z rodziną przy stole. U nas to Dziadek Tadeusz zapraszał wszystkich swoich bliskich na prawdziwą biesiadę, szczególnie jesienią, gdy królowały potrawy z grzybów. Obok zupy, sosu do mięs oraz bigosu, dziadek wykorzystywał prawdziwki jeszcze do czegoś - robił z nich smalec. Kiedy niedawno znalazłam w starym zeszycie jego zapiski, wiedziałam, że muszę odtworzyć tę wyjątkową recepturę. Jak się okazało, jest to prosty przepis, który kryje w sobie wiele miłości i szacunku do natury.

Najlepsze grzyby na smalec - borowiki i nie tylko

Do przygotowania smalcu z grzybami leśnymi, najważniejsze jest dobranie odpowiednich składników, a przede wszystkim grzybów. Dziadek Tadeusz zawsze wybierał borowiki - mają one doskonały aromat, delikatną konsystencję i świetnie komponują się z tłustym smalcem oraz wędzoną słoniną i cebulą.

Nie oznacza to jednak, że tylko borowiki nadają się do tego przepisu. Można również użyć podgrzybków, maślaków, koźlarzy, a nawet kurek. Każdy z tych gatunków nada smalcowi nieco inny wymiar smaku, dlatego zachęcam do eksperymentowania w swojej kuchni.

Smalec z grzybami leśnymi - receptura dziadka Tadeusza

Przygotowanie smalcu z grzybami leśnymi w wykonaniu dziadka Tadeusza było prawdziwym rytuałem. Pamiętam, jak jako dziecko obserwowałam, z jaką precyzją kroił każdy składnik, jak dbał o to, by wszystko było doskonale przyprawione. Każdy etap tego procesu miał swoje znaczenie, a efektem była kremowa konsystencja i niepowtarzalny smak smalcu z chlebem (również domowego wypieku).

Składniki:

  • 70 dag wędzonej słoniny,
  • 35 dag grzybów leśnych (najlepiej borowików),
  • 15 dag cebuli,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1/2 pęczka natki zielonej pietruszki,
  • szczypta tymianku i majeranku,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób wykonania:

  1. Przygotowanie słoniny - na początek wędzoną słoninę należy pokroić w drobną kostkę. Wybór wędzonej słoniny zamiast surowej nadaje smalcowi bardziej wyrazisty smak i aromat. Przełóż pokrojoną słoninę do dużego garnka i postaw na małym ogniu. Topienie słoniny powinno przebiegać powoli, aby tłuszcz równomiernie się wytapiał, a skwarki stawały się chrupiące.
  2. Zeszklenie cebuli - w czasie, gdy słonina się wytapia, obierz cebulę i pokrój ją w drobną kostkę. W rondelku rozgrzej około 4 łyżki wytopionego tłuszczu ze słoniny i dodaj cebulę. Zeszklenie cebuli na smalcu nadaje jej słodkiego, karmelizowanego smaku, co idealnie komponuje się z grzybami.
  3. Przygotowanie grzybów - grzyby leśne, najlepiej borowiki, oczyść dokładnie z ziemi i liści, a następnie pokrój w kostkę. Dodaj je do cebuli, posól i popieprz. Podsmażaj na małym ogniu przez około 10 minut, aż grzyby zmiękną i nabiorą głębokiego smaku. Dziadek Tadeusz zawsze mówił, żeby nie spieszyć się z tym etapem - to klucz do uzyskania aromatycznego smalcu.
  4. Dodanie czosnku - na ostatnie dwie minuty smażenia dodaj drobno posiekane ząbki czosnku. Czosnek nadaje smalcowi lekko pikantnego akcentu i sprawia, że potrawa jest jeszcze bardziej aromatyczna.
  5. Łączenie składników - do garnka z wytopioną słoniną dodaj podsmażone grzyby z cebulą i czosnkiem. Całość dokładnie wymieszaj, dodając szczyptę tymianku i rozgniecionego w palcach majeranku.

Ostudź smalec, a następnie przechowuj w lodówce. Po kilku godzinach, gdy smalec stężeje, jest gotowy do podania. Idealnie smakuje rozsmarowany na świeżym chlebie, zwłaszcza w towarzystwie ogórka kiszonego lub domowej roboty konfitury z cebuli.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Chleb, który pomaga w odchudzaniu i obniża cholesterol. Zrób go w domu

Kremowa jajecznica po francusku. Po takim śniadaniu zgłodniejesz dopiero w porze obiadowej

Roladki wołowe wyjdą delikatne i mięciutkie. Podaj je ze specjalnym sosem

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: grzyby | dodatki | przetwory