Gdy zrobi się chłodniej, sięgniesz po nie z przyjemnością. Najprostsze przetwory na zimę
Pomidory w plastrach w słoikach to świetny pomysł na zamknięcie lata i cieszenie się nim nawet podczas mroźnych, zimowych wieczorów. Świetnie sprawdzą się na kanapkach czy też w różnego rodzaju sałatkach lub przystawkach. Idealna, słodko-słona zalewa wspaniale komponuje się ze słonecznym aromatem warzyw. Całość jest przyjemnie chrupiąca i pyszna.
Pomidory w plastrach to prosty sposób na zatrzymanie odrobiny lata w domowej spiżarni. Pokrojone pomidory układa się warstwowo z cieńszymi plastrami cebuli, a następnie zalewa słodko-słoną zalewą. To przetwory, które cieszą oko intensywnym kolorem, a przede wszystkim pozwalają przemycić witaminy i minerały do jesiennego i zimowego menu. Wówczas w sklepach brakuje świeżych warzyw i owoców, więc przydają się takie zapasy.
Pomidory będą świetnym źródłem potasu, witamin A i C oraz likopenu, który jest silnym przeciwutleniaczem. Cebula działa z kolei bakteriobójczo i pomaga przy infekcjach. Przetwory świetnie sprawdzą się jako dodatek do kanapek, obiadu czy sałatki. Dzięki wyjątkowej zaprawie mają przyjemny i wyrazisty smak, który ożywia i dodaje soczystości zimowych posiłkom. Przygotuj pomidory w plastrach do słoika latem, żeby móc cieszyć się nimi nawet pół roku później.
Składniki:
- 2 kg pomidorów jędrnych typu rzymskiego,
- kilogram cebuli,
- główka czosnku,
- pęczek świeżej natki pietruszki.
Zalewa:
- 5 l wody,
- 150 ml białego octu,
- 160 g soli,
- 120 g cukru.
Dodatkowo:
- olej do napełnienia słoików.
Sposób wykonania:
Pomidory i cebule obierz. Pomidory pokrój w plastry o grubości ok. 1,5 cm, a cebulę w plastry o grubości ok. 0,5 cm.
Słoiki umyj i wysterylizuj. Na dnie umieść po kilka listków natki pietruszki i równomiernie rozłóż zgniecione ząbki czosnku.
Na dnie włóż kilka plasterków cebuli, a następnie włóż plasterki pomidorów do połowy wysokości słoika i ponownie ułóż kilka plasterków cebuli. Na wierch połóż ponownie pomidory oraz po plasterku cebuli. Rozłóż równomiernie pozostałą natkę pietruszki.
W duży garnku wymieszaj wodę, sól i cukier. Podgrzewaj, cały czas mieszając, do rozpuszczenia składników. Zdejmij garnek z ognia i wlej sól.
Gorącą zalewę wlej do słoików aż pod samą krawędź. Na samej górze rozlej po łyżce oleju, co zapobiegnie psuciu się przetworów. Słoiki mocno zakręć.
Słoiki wstaw do garnka wyścielonego lnianą ściereczką i gotuj na wolnym ogniu przez ok. 10-15 minut. Wyjmij je z garnka i odstaw na blat, do góry dnem. Ostudź.
Pomidory w plastrach przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu - są gotowe do spożycia już po 2 dniach. Zużyj w ciągu 6 miesięcy.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Łagodny smak, kremowa konsystencja. Nic dziwnego, że każdy prosi o dokładkę
Ta sałatka będzie hitem każdej imprezy. Nawet wybredny wuj będzie mlaskał z zachwytu
Lepszego dżemu na zimę nie zrobisz. Te owoce to prawdziwa skarbnica zdrowia