Reklama
Reklama

Gołąbki bez zawijania z młodej kapusty. Popisowe wiosenne danie Strzelczyka

W wiosennym menu nie może zabraknąć dań z młodej kapusty. Jednym z nich postanowił podzielić się Tomasz Strzelczyk, który na YouToubie prowadzi kanał ODDASZFARTUCHA. Przygotuj gołąbki bez zawijania z młodej kapusty, które z pewnością zechcesz zrobić również w swojej kuchni.

Biała kapusta to warzywo, które dostępne jest cały rok. Jednak to właśnie młoda, czy też wczesna kapusta jest najsmaczniejsza i najbardziej delikatna, dlatego warto przemycać ją w codziennych daniach. Świetnie smakuje w surówkach, zupach oraz w wersji smażonej lub podduszonej. Dziś jednak przedstawimy ci przepis na gołąbki bez zawijania z młodej kapusty Strzelczyka.

Sprawdź także: Ruskie idą w odstawkę. W maju zawsze robię pierogi z tym farszem, to prawdziwa petarda

Jedz młodą kapustę na zdrowie

Jakie właściwości ma młoda kapusta? Warzywo to jest bombą witamin i minerałów. Znajdziemy tu witaminę A, która między innymi korzystnie wpływa na zdrowie oczu; witaminy z grupy B, wspierające układ nerwowy, uczestniczące w produkcji krwinek oraz metabolizowaniu kwasów tłuszczowych; witaminę C, która ma działanie przeciwutleniające oraz wspiera odporność; witaminę E, która również jeść silnym antyoksydantem, a do tego pomaga dbać o urodę, dbając o kondycję skóry, włosów i paznokci, oraz witaminę K, która między innymi wpływa na prawidłowe krzepnięcie krwi. W młodej kapuście znajdują się także substancje mineralne, np. magnez, który pomaga dbać o prawidłowy stan układu nerwowego, krążenia, oraz wspiera pracę mięśni; wapń, który wzmacnia kości; potas, który reguluje ciśnienie krwi, oraz zapobiegające anemii żelazo.

Nie można zapomnieć również o tym, że w młodej kapuście znajduje się sporo błonnika pokarmowego, składnik ten wpływa na prawidłowe trawienie, zapobiega zaparciom, a także wpływa korzystnie na mikroflorę jelitową. Błonnik pomaga również regulować prawidłowy poziom cukru oraz cholesterolu we krwi.

Młoda kapusta to także warzywo idealne dla osób na diecie redukcyjnej, jest niskokaloryczna, w 100 g zawiera jedynie 25 kcal. Dodatkowo dzięki zawartości błonnika przyspiesza przemianę materii oraz wpływa na sytość posiłku, co pomaga uniknąć podjadania. Warzywo to wykazuje również działanie antyoksydacyjne, wspiera walkę z wolnymi rodnikami, ma właściwości przeciwzapalne, przeciwstarzeniowe i antynowotworowe.

Gołąbki bez zawijania z młodej kapusty Strzelczyka

Tomasz Strzelczyk na kanale YoubTobe ODDAJFARTUCHA zdradził przepis na rewelacyjne gołąbki bez zawijania, właśnie z dodatkiem młodej kapusty. Do ich przygotowania, będziesz potrzebować:

  • ½ główki młodej kapusty,
  • 700 g mielonego mięsa wieprzowego,  
  • 700 ml passaty pomidorowej,
  • 60 g kaszy pęczak,
  • 2 jaja,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pęczek koperku,
  • pęczek natki pietruszki,
  • 1 łyżka musztardy,
  • 1 łyżeczka kminku,
  • 1 łyżka ziół prowansalskich,
  • 2 łyżeczki mąki pszennej,
  • sól i pieprz do smaku.

Zacznij od dokładnego poszatkowania kapusty, następnie wrzuć ją do miski, posyp solą i lekko ugnieć ją ręką, aby zmiękła. Do kapusty dodaj mięso mielone, ugotowaną wcześniej kaszę pęczak, dwa jajka, posiekany koperek oraz natkę pietruszki, oraz cebulę pokrojoną w bardzo drobną kostkę. Przypraw solą i pieprzem, wszystko wyrabiaj ręką przez kilka minut.

Do osobnego naczynia wlej passatę pomidorową, dodaj pokrojony w kawałki czosnek, łyżkę ziół prowansalskich, łyżkę musztardy, łyżeczkę soli, pieprzu i kminku, a także dwie łyżeczki mąki pszennej, wszystko zblenduj na gładką masę. Przygotowany sos wlej do naczynia żaroodpornego. Uformuj gołąbki, wyłóż je na sos. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 45 minut do godziny. Pamiętaj, aby w trakcie pieczenia, obrócić je na drugą stronę. Gotowe gołąbki podawaj z posiekaną natką pietruszki i koperkiem.

Źródła: youtube.com/@ODDASZFARTUCHA, terazgotuje.pl

 

Zobacz też:

Najpyszniejsza wśród deserów. Oto ciasto Piękna Monika

Czy bób można jeść ze skórką? Nigdy jej nie wyrzucam, robię chrupiące chipsy

Sycący omlet chłopski na śniadanie. Zastrzyk energii na cały dzień

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania główne