Reklama
Reklama

Gołąbki bez zawijania z młodej kapusty. Popisowe wiosenne danie Strzelczyka

W wiosennym menu nie może zabraknąć dań z młodej kapusty. Jednym z nich postanowił podzielić się Tomasz Strzelczyk, który na YouToubie prowadzi kanał ODDASZFARTUCHA. Przygotuj gołąbki bez zawijania z młodej kapusty, które z pewnością zechcesz zrobić również w swojej kuchni.

Biała kapusta to warzywo, które dostępne jest cały rok. Jednak to właśnie młoda, czy też wczesna kapusta jest najsmaczniejsza i najbardziej delikatna, dlatego warto przemycać ją w codziennych daniach. Świetnie smakuje w surówkach, zupach oraz w wersji smażonej lub podduszonej. Dziś jednak przedstawimy ci przepis na gołąbki bez zawijania z młodej kapusty Strzelczyka.

Sprawdź także: Ruskie idą w odstawkę. W maju zawsze robię pierogi z tym farszem, to prawdziwa petarda

Jedz młodą kapustę na zdrowie

Jakie właściwości ma młoda kapusta? Warzywo to jest bombą witamin i minerałów. Znajdziemy tu witaminę A, która między innymi korzystnie wpływa na zdrowie oczu; witaminy z grupy B, wspierające układ nerwowy, uczestniczące w produkcji krwinek oraz metabolizowaniu kwasów tłuszczowych; witaminę C, która ma działanie przeciwutleniające oraz wspiera odporność; witaminę E, która również jeść silnym antyoksydantem, a do tego pomaga dbać o urodę, dbając o kondycję skóry, włosów i paznokci, oraz witaminę K, która między innymi wpływa na prawidłowe krzepnięcie krwi. W młodej kapuście znajdują się także substancje mineralne, np. magnez, który pomaga dbać o prawidłowy stan układu nerwowego, krążenia, oraz wspiera pracę mięśni; wapń, który wzmacnia kości; potas, który reguluje ciśnienie krwi, oraz zapobiegające anemii żelazo.

Nie można zapomnieć również o tym, że w młodej kapuście znajduje się sporo błonnika pokarmowego, składnik ten wpływa na prawidłowe trawienie, zapobiega zaparciom, a także wpływa korzystnie na mikroflorę jelitową. Błonnik pomaga również regulować prawidłowy poziom cukru oraz cholesterolu we krwi.

Młoda kapusta to także warzywo idealne dla osób na diecie redukcyjnej, jest niskokaloryczna, w 100 g zawiera jedynie 25 kcal. Dodatkowo dzięki zawartości błonnika przyspiesza przemianę materii oraz wpływa na sytość posiłku, co pomaga uniknąć podjadania. Warzywo to wykazuje również działanie antyoksydacyjne, wspiera walkę z wolnymi rodnikami, ma właściwości przeciwzapalne, przeciwstarzeniowe i antynowotworowe.

Gołąbki bez zawijania z młodej kapusty Strzelczyka

Tomasz Strzelczyk na kanale YoubTobe ODDAJFARTUCHA zdradził przepis na rewelacyjne gołąbki bez zawijania, właśnie z dodatkiem młodej kapusty. Do ich przygotowania, będziesz potrzebować:

  • ½ główki młodej kapusty,
  • 700 g mielonego mięsa wieprzowego,  
  • 700 ml passaty pomidorowej,
  • 60 g kaszy pęczak,
  • 2 jaja,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pęczek koperku,
  • pęczek natki pietruszki,
  • 1 łyżka musztardy,
  • 1 łyżeczka kminku,
  • 1 łyżka ziół prowansalskich,
  • 2 łyżeczki mąki pszennej,
  • sól i pieprz do smaku.

Zacznij od dokładnego poszatkowania kapusty, następnie wrzuć ją do miski, posyp solą i lekko ugnieć ją ręką, aby zmiękła. Do kapusty dodaj mięso mielone, ugotowaną wcześniej kaszę pęczak, dwa jajka, posiekany koperek oraz natkę pietruszki, oraz cebulę pokrojoną w bardzo drobną kostkę. Przypraw solą i pieprzem, wszystko wyrabiaj ręką przez kilka minut.

Do osobnego naczynia wlej passatę pomidorową, dodaj pokrojony w kawałki czosnek, łyżkę ziół prowansalskich, łyżkę musztardy, łyżeczkę soli, pieprzu i kminku, a także dwie łyżeczki mąki pszennej, wszystko zblenduj na gładką masę. Przygotowany sos wlej do naczynia żaroodpornego. Uformuj gołąbki, wyłóż je na sos. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 45 minut do godziny. Pamiętaj, aby w trakcie pieczenia, obrócić je na drugą stronę. Gotowe gołąbki podawaj z posiekaną natką pietruszki i koperkiem.

Źródła: youtube.com/@ODDASZFARTUCHA, terazgotuje.pl

 

Zobacz też:

​Sycące śniadanie na odchudzanie. Zrób owsiankę z nasionami chia

Błyskawiczny pasztet z pieczarek i wątróbki. Strzelczyk tylko mlaska przy testowaniu

Do jajek dodaję sezonowe warzywo. Omlet wychodzi przepyszny i syci na długo

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania główne | kapusta