Reklama
Reklama

Jak zrobić idealny bigos na święta? Tylko według starego, sprawdzonego przepisu dziadka

Święta bardzo często kojarzą się nam z bigosem. Rzeczoną potrawę tradycyjnie serwuje się w wielu polskich domach. Żeby zrobić dobry bigos, trzeba wybrać odpowiednie składniki. Mowa tutaj przede wszystkim o kapuście oraz mięsie. Bardzo ważny jest również sposób przyprawiania oraz gotowania. Jak przyrządzić najlepszy bigos? Sprawdź dziadkowy przepis.

Jaka kapusta do bigosu?

Dobra kapusta to podstawa udanego bigosu. Niektórzy do przygotowania potrawy wykorzystują kapustę kiszoną, a inni świeżą, białą kapustę. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by wymieszać ze sobą te dwa rodzaje - efekt będzie naprawdę świetny. Należy zaznaczyć, że początkowo powinno się je gotować osobno - w przeciwnym razie surowa kapusta nie stanie się odpowiednio miękka.  

Najlepsze mięso do bigosu

Bardzo ważnym składnikiem każdego bigosu jest mięso. Zwykle wykorzystuje się jego kilka rodzajów - przede wszystkim kiełbasę, boczek i mięso wieprzowe (na przykład karkówkę bądź łopatkę). Do bigosu można wrzucić również wołowinę, a nawet dziczyznę - wtedy całe danie nabierze niepowtarzalnego smaku. Warto jednak nie przesadzać z ilością mięsa, by nie zdominowało ono całej potrawy. Zazwyczaj na 3 kg kapusty zaleca się wykorzystanie około 1,5-2 kg mięsa. 

Czym przyprawić bigos?

Przyprawy to kolejny ważny element, który determinuje smak bigosu. Podstawą jest sól i pieprz, jednak dobrze wiemy, że do gotującej się potrawy trzeba dodać coś jeszcze. Mowa tutaj o zielu angielskim, liściu laurowym oraz cząbrze. Ważne są również ziarenka jałowca - przyprawa genialnie podkreśli smak bigosu. Niektórzy dodają również majeranek i kminek, które także doskonale komponują się z potrawą. Oprócz przypraw, do bigosu można dorzucić także grzyby bądź wędzone śliwki.

Przeczytaj też: Świąteczna szynka będzie smakować jak za dawanych lat. I to nie dzięki marynacie

Przepis na najlepszy bigos

Jak zrobić najlepszy bigos? Sprawdź dziadkowy przepis. Przyrządzenie potrawy nie jest zbyt skomplikowane - należy tylko zaopatrzyć się w dobrej jakości składniki i postępować zgodnie z instrukcją - krok po kroku.

Lista składników: 

  • 1,5 kg surowej, białej kapusty; 
  • 1,5 kg kapusty kiszonej (nie kwaszonej); 
  • 3 duże cebule; 
  • 0,6 kg karkówki wieprzowej; 
  • 0,4 kg łopatki wieprzowej; 
  • 0,3 kg kiełbasy (najlepsza będzie jałowcowa lub myśliwska); 
  • 0,2 kg boczku wędzonego; 
  • 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego; 
  • 120 g wędzonych śliwek; 
  • 60 g suszonych grzybów; 
  • 3 liście laurowe; 
  • 3 kulki ziela angielskiego; 
  • 3 ziarenka jałowca; 
  • 2 łyżeczki majeranku;
  • 2 łyżeczki cząbru suszonego;
  • Sól i pieprz; 
  • Około 100 ml czerwonego, wytrawnego wina; 
  • Tłuszcz do smażenia (na przykład olej rzepakowy). 

Sposób przygotowania: 

  1. Cały proces rozpocznij od namoczenia suszonych grzybów - zalej je wodą na około 4 godziny, a następnie wlej całość do niewielkiego garnak i gotuj na małym ogniu przez około 50-60 minut. 
  2. Kapustę kiszoną poszatkuj na mniejsze kawałki, a następnie wrzuć do osobnego garnka. Dodaj tyle wody, by zakryła kapustę, a potem gotuj ją pod przykryciem przez mniej więcej godzinę na średnim ogniu (co jakiś czas sprawdzaj, czy woda nie wyparowuje i, w razie konieczności, uzupełnij ją).
  3. W międzyczasie możesz zająć się drugą kapustą. Weź duży i ostry nóż, a następnie poszatkuj ją na cienkie paski. Wrzuć je do osobnego garnka, dodaj dwie łyżeczki soli i zalej ciepłą wodą (w taki sposób, by ją zakryć). Gotuj całość pod przykryciem na średnim ogniu przez około 35 minut. Gdy będzie już miękka, dodaj ją do garnka z kiszoną kapustą. 
  4. Czas na mięso. Karkówkę i łopatkę pokrój w kostki, kiełbasę w grubsze półplasterki, a boczek w paski. Obsmaż karkówkę, łopatkę i kiełbasę na oleju rzepakowym (około 1,5 łyżki), a następnie dodaj do gotującej się kapusty. Teraz wrzuć na patelnię boczek, a gdy wytopi się z niego tłuszcz, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę. Podsmażaj do momentu, aż cebula się zeszkli, a następnie dodaj wszystko do garnka z kapustą i mięsem. 
  5. Gdy grzyby będą gotowe, odcedź je i poszatkuj na drobniejsze kawałki. Dorzuć je do bigosu i wymieszaj porządnie całość. Pokrój wędzone śliwki na małe kawałki i uzupełnij nimi potrawę. Dodaj wino, koncentrat pomidorowy i przyprawy. Wymieszaj porządnie wszystko i gotuj przez mniej więcej 1,5 godziny. 
  6. Po tym czasie spróbuj bigosu i w razie konieczności dopraw solą i pieprzem. 

Świąteczny bigos doskonale smakuje z pajdą świeżego, wiejskiego chleba. Tradycyjna polska potrawa z pewnością okaże się hitem podczas rodzinnego spotkania. Warto wiedzieć, że najlepiej smakuje dzień lub dwa po przygotowaniu.

Źródło: smaker.pl

Zobacz też:

Makowiec z jabłkami. Dzięki owocom wychodzi niezwykle wilgotny

Chrupie i zachwyca smakiem. Ta przekąska imprezowa podbije serca gości

Domowa masa makowa z przepisu babci. Gęsta wilgotna, makowiec wychodzi perfekcyjnie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: kuchnia polska | Boże Narodzenie | kapusta | mięso | przyprawy