Reklama
Reklama

Klopsy królewieckie ze starego przepisu. Nawet teściowa takich nie robi

Klopsy robisz cały czas w tym samym nudnym sosie pomidorowym? Skończ z tym i wypróbuj ten przepis na klopsy królewieckie. Ta receptura jest naprawdę stara, ale to właśnie dzięki niej wychodzą najlepsze. Nawet teściowa nie robi takich dobrych. Spróbuj, a rodzina będzie zachwycona.

Klopsy to kulki robione z mięsa mielonego, które doczekały się wielu wersji smakowych. Najczęściej podaje się je w sosie pomidorowym, ale równie popularnymi propozycjami jest sos serowy, koperkowy czy pieczarkowy. My za to najbardziej lubimy klopsy królewieckie. Są wybitne.

Klopsy królewieckie - przysmak z zachodu

Klopsy królewieckie, nazywane inaczej konigberskimi, to jedno z najpopularniejszych niemieckich dań obiadowych, czyli Königsberger Klopse. Potrawa pochodzi z Prus Wschodnich, a swoją nazwę zaczerpnęła od miasta Królewiec (dzisiejszy Kaliningrad). W czasie istnienia NRD danie zmieniło swoją nazwę na Kochklopse, czyli "gotowane klopsiki", aby nie nawiązywać do nazwy miasta, którą ZSRR zmieniło na Kaliningrad. Po czasie jednak powrócono do pierwotnego nazewnictwa. 

Niemieckie klopsy królewieckie składają się z klopsików, przygotowywanych najczęściej z drobno mielonej cielęciny, wołowiny czy wieprzowiny, które otoczone są białym sosem z kaparami. Sos robiony jest na bazie wywaru z klopsików, zasmażki, śmietany i żółtka. Potrawa tradycyjnie podawana jest z burakami i gotowanymi ziemniakami. 

Przepis na klopsy królewieckie

Ten przepis na klopsy królewieckie jest naprawdę stary, ale od lat nie znalazłam lepszego. Z tą recepturą mięso zawsze wychodzi idealnie soczyste i miękkie. Mięsne kulki otacza delikatny, ale aromatyczny sos, a wszystko świetnie przełamuje dodatek ostro-kwaśnych kaparów. To prawdziwy majstersztyk, którego trzeba spróbować choć raz w życiu.

Składniki na klopsy:

  • 500 g mięsa mielonego, 
  • łyżka masła, 
  • 2 cebule, 
  • 2 bułki (namoczone w wodzie i odciśnięte), 
  • 2 jajka, 
  • 4 filety z sardynek, 
  • łyżka majeranku, 
  • sól, 
  • pieprz biały, 
  • skórka starta z połowy cytryny. 

Składniki na sos:

  • litr rosołu lub bulionu, 
  • 2 łyżki masła, 
  • 2 łyżki mąki, 
  • 100 ml białego wina, 
  • łyżka musztardy, 
  • 3 łyżki kaparów, 
  • 100 g kwaśnej śmietany, 
  • 2 żółtka, 
  • sok z połowy cytryny, 
  • cukier.

Sposób wykonania:

Zacznij od przygotowania klopsów. Cebulę obierz i pokrój w kostkę, a w tym czasie na patelni rozpuść masło. Na nie dodaj posiekaną cebulę i usmaż ją na złoty kolor. Następnie ściągnij ją z kuchenki. 

Filety z sardynek drobno posiekaj. W misce umieść mięso, cebulę, filety, bułki, jajka. Wszystko to przypraw skórką z cytryny, majerankiem, solą oraz pieprzem białym do smaku. Składniki połącz do osiągnięcia jednolitej masy. Uformuj z niej nieduże klopsy o średnicy około 4 cm. Odstaw je na bok. 

Rosół zagotuj i dodaj do niego klopsy. Całość gotuj na wolnym ogniu od 10 do 15 minut. Garnek ściągnij z kuchenki, a klopsy wyciągnij z rosołu. Odlej 500 ml bulionu do osobnego naczynia. 

W garnku rozpuść masło, wymieszaj je z mąką, robiąc zasmażkę. Powoli dolewaj do niej rosół, cały czas mieszając. Następnie dodaj wino, musztardę, kapary, sok z cytryny i cukier. Sos zagotuj, a po tym zmniejsz ogień. Dodaj śmietanę i gotuj kolejne 5 minut

W miseczce żółtka rozrób z odrobiną sosu i wlej je do garnka. Do sosu włóż klopsy i pozostaw na 10 minut. Gotowe klopsy królewieckie podawaj z ziemniakami.

Źródło: smaker.pl, terazgotuje.pl

Zobacz też:

Spektakularne Ciasto Żyrafa. Dla miłośników kawy, czekolady i budyniu

Wykwintna propozycja na obiad. Przygotuj kotlety hrabiego Moniuszki

Jeden z ulubionych obiadów Polaków. Zrób przepyszne kotlety mielone

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania główne | obiad | mięso