Na szybki, letni obiad niezastąpiona. Zrób od razu więcej, bo zabraknie
Lekka, szybka i pełna smaku - ta propozycja podania sezonowego warzywa to niezastąpiony letni obiad. Idealna na ciepłe dni, gdy apetyt nie dopisuje, a coś zjeść trzeba. Nasyci, ale nie obciąży. Przy tym to naprawdę zdrowy posiłek. Od razu lepiej przygotuj większą porcję, bo może zabraknąć.
Zwykle sezon na cukinię rozpoczyna się w sierpniu, jednak pierwszą młodą cukinię w korzystnych cenach dostaniemy już w lipcu. Pysznym warzywem, które możemy zastosować na wiele sposobów, będziemy cieszyć się do końca lata i warto z tego skorzystać.
Cukinia to przede wszystkim niskokaloryczne warzywo, bo w 100 g dostarczy zaledwie 16 kcal. Jednocześnie to dawka cennych składników, takich jak witamina A, C, K, witaminy z grupy B. Z minerałów uzupełni zapotrzebowanie na wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, cynk. Taki skład zapewnia szereg korzyści dla zdrowia.
Regularne jedzenie cukinii to właściwości takie jak:
- poprawa trawienia;
- przyspieszenie metabolizmu;
- działanie antyoksydacyjne;
- właściwości przeciwzapalne, przeciwwirusowe;
- działanie przeciwpasożytnicze;
- działanie antynowotworowe;
- wsparcie układu odpornościowego;
- ułatwianie odchudzania;
- wzmocnienie serca.
Co więcej, cukinia może być bezpiecznie spożywana przez osoby zmagające się z cukrzycą. To warzywo z rodziny dyniowatych charakteryzuje niski indeks glikemiczny (IG=15).
Ten przepis na cukinię nadziewaną mięsem mielonym to coś fenomenalnego. Jest niesamowicie prosty, a smakuje jak z najlepszej restauracji. Przygotowania są bardzo szybkie, później chwila pieczenia i zdrowy, sycący letni obiad gotowy. W takim wydaniu cukinia jest niebywale soczysta, aromatyczna. Lepiej od razu zrób podwójną porcję, bo może nic nie zostać.
Składniki:
- 4 średnie cukinie,
- 500 g mielonego indyka,
- 400 ml passaty pomidorowej,
- 250 g tartej mozzarelli,
- cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- łyżeczka oregano,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu,
- koperek,
- oliwa.
Sposób przygotowania:
1. Cukinie umyj pod bieżącą wodą i osusz. Każdą z nich przekrój wzdłuż na pół. Ze środka wydrąż nasiona łyżką. Miąższ posiekaj na drobno i odstaw na bok.
2. Cebulę i czosnek obierz. Warzywa posiekaj na drobno. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy z oliwek. Gdy tłuszcz będzie ciepły, wrzuć na niego cebulę i smaż do miękkości. Następnie dodaj czosnek i smaż przez kolejne 30 sekund.
3. Na patelnie dodaj mięso mielone z indyka lub inne ulubione. Smaż je, aż się zarumieni i zatraci różowy kolor. Następnie dodaj przecier pomidorowy, posiekany miąższ cukinii, sól, pieprz, oregano. Wymieszaj i duś na małym ogniu przez 10 minut.
4. Naczynie żaroodporne wysmaruj niewielką ilością oliwy. Wyłóż do niego wydrążoną cukinię. Na każdą z połówek wykładaj mięsny farsz. Wierzch cukinii posyp tartą mozzarellą.
5. Faszerowaną cukinię piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 st. Celsjusza przez ok. 20 minut. Ser powinien być zarumieniony.
6. Upieczoną nadziewaną cukinię wyciągnij z piekarnika i oprósz posiekanym koperkiem. Podawaj ją na ciepło, od razu po przyrządzeniu.
Źródło: smaker.pl, terazgotuje.pl
Zobacz też:
Tarkuję marchewkę, siekam czosnek i cebulę. Takie kotleciki wrzucam do burgerów
Gdy przychodzi sezon, robię zapasy. Mają dużo potasu, chronią serce
Zamiast naleśników użyj liści kapusty. Krokiety w wersji dietetycznej