Reklama
Reklama

Na szybki, letni obiad niezastąpiona. Zrób od razu więcej, bo zabraknie

Lekka, szybka i pełna smaku - ta propozycja podania sezonowego warzywa to niezastąpiony letni obiad. Idealna na ciepłe dni, gdy apetyt nie dopisuje, a coś zjeść trzeba. Nasyci, ale nie obciąży. Przy tym to naprawdę zdrowy posiłek. Od razu lepiej przygotuj większą porcję, bo może zabraknąć.

Sezon na cukinie rozpoczęty. Zajadaj, ile się da

Zwykle sezon na cukinię rozpoczyna się w sierpniu, jednak pierwszą młodą cukinię w korzystnych cenach dostaniemy już w lipcu. Pysznym warzywem, które możemy zastosować na wiele sposobów, będziemy cieszyć się do końca lata i warto z tego skorzystać. 

Cukinia to przede wszystkim niskokaloryczne warzywo, bo w 100 g dostarczy zaledwie 16 kcal. Jednocześnie to dawka cennych składników, takich jak witamina A, C, K, witaminy z grupy B. Z minerałów uzupełni zapotrzebowanie na wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, cynk. Taki skład zapewnia szereg korzyści dla zdrowia.

Reklama

Regularne jedzenie cukinii to właściwości takie jak:

  • poprawa trawienia;
  • przyspieszenie metabolizmu;
  • działanie antyoksydacyjne; 
  • właściwości przeciwzapalne, przeciwwirusowe; 
  • działanie przeciwpasożytnicze; 
  • działanie antynowotworowe; 
  • wsparcie układu odpornościowego; 
  • ułatwianie odchudzania; 
  • wzmocnienie serca. 

Co więcej, cukinia może być bezpiecznie spożywana przez osoby zmagające się z cukrzycą. To warzywo z rodziny dyniowatych charakteryzuje niski indeks glikemiczny (IG=15). 

Cukinia nadziewana mięsem mielonym - przepis

Ten przepis na cukinię nadziewaną mięsem mielonym to coś fenomenalnego. Jest niesamowicie prosty, a smakuje jak z najlepszej restauracji. Przygotowania są bardzo szybkie, później chwila pieczenia i zdrowy, sycący letni obiad gotowy. W takim wydaniu cukinia jest niebywale soczysta, aromatyczna. Lepiej od razu zrób podwójną porcję, bo może nic nie zostać. 

Składniki: 

  • 4 średnie cukinie, 
  • 500 g mielonego indyka, 
  • 400 ml passaty pomidorowej, 
  • 250 g tartej mozzarelli, 
  • cebula, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • łyżeczka oregano, 
  • 1/2 łyżeczki soli, 
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu, 
  • koperek, 
  • oliwa. 

Sposób przygotowania: 

1. Cukinie umyj pod bieżącą wodą i osusz. Każdą z nich przekrój wzdłuż na pół. Ze środka wydrąż nasiona łyżką. Miąższ posiekaj na drobno i odstaw na bok. 

2. Cebulę i czosnek obierz. Warzywa posiekaj na drobno. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy z oliwek. Gdy tłuszcz będzie ciepły, wrzuć na niego cebulę i smaż do miękkości. Następnie dodaj czosnek i smaż przez kolejne 30 sekund. 

3. Na patelnie dodaj mięso mielone z indyka lub inne ulubione. Smaż je, aż się zarumieni i zatraci różowy kolor. Następnie dodaj przecier pomidorowy, posiekany miąższ cukinii, sól, pieprz, oregano. Wymieszaj i duś na małym ogniu przez 10 minut. 

4. Naczynie żaroodporne wysmaruj niewielką ilością oliwy. Wyłóż do niego wydrążoną cukinię. Na każdą z połówek wykładaj mięsny farsz. Wierzch cukinii posyp tartą mozzarellą. 

5. Faszerowaną cukinię piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 st. Celsjusza przez ok. 20 minut. Ser powinien być zarumieniony. 

6. Upieczoną nadziewaną cukinię wyciągnij z piekarnika i oprósz posiekanym koperkiem. Podawaj ją na ciepło, od razu po przyrządzeniu. 

Źródło: smaker.pl, terazgotuje.pl

Zobacz też:

Tarkuję marchewkę, siekam czosnek i cebulę. Takie kotleciki wrzucam do burgerów

Gdy przychodzi sezon, robię zapasy. Mają dużo potasu, chronią serce

Zamiast naleśników użyj liści kapusty. Krokiety w wersji dietetycznej

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: cukinia | dania główne | mięso