Reklama
Reklama

Nocna marynata do karpia. "Wyciąga" z ryby posmak mułu i sprawia, że jest krucha i aromatyczna

Karp stanowi nieodłączny element świąt Bożego Narodzenia. Odpowiednio przygotowana ryba to prawdziwy specjał, który szybko znika z talerzy. Wiele osób obawia się jednak charakterystycznego posmaku "mułu", który czasami może towarzyszyć karpiowi. Na szczęście istnieje prosty sposób, by się go pozbyć. Sprawdź, jak przyrządzić nocną marynatę do karpia.

Dlaczego od karpia czuć mułem?

Mało kto wyobraża sobie Wigilię bez tradycyjnego karpia na stole. Ryba ta ma zarówno szerokie grono miłośników, jak i przeciwników. Ci drudzy narzekają głównie na charakterystyczny posmak "mułu", który często towarzyszy jedzeniu karpia. Skąd tak właściwie się bierze? 

Na smak ryby ogromny wpływ mają warunki, w jakich bytuje. Mowa tutaj o wielkości hodowli, rodzaju podawanego pokarmu, a nawet sposobie transportu. Czynniki te mogą okazać się stresogenne dla karpi - ich organizmy produkują wówczas więcej kwasu mlekowego, który odpowiada za charakterystyczny, mulisty posmak. Dlatego też warto kupować ryby ze sprawdzonych hodowli, w których dba się o ich dobrostan. W ich przypadku posmak "mułu" powinien być znacznie lżejszy.

Reklama

Nocna marynata do karpia - przepis krok po kroku

Jeśli chcemy mieć pewność, że od naszego karpia nie będzie czuć mułem, to wtedy warto zastosować nocną marynatę. Ryba, która będzie w niej moczona przez całą noc, powinna utracić nielubiany mulisty posmak. 

Do przygotowania wspomnianej marynaty potrzebna będzie maślanka. Produkt ten zneutralizuje posmak mułu, a ponadto korzystnie wpłynie na konsystencję mięsa. Karp będzie soczysty i mniej podatny na wysuszenie w trakcie obróbki termicznej.

Przeczytaj też: Filetowanie i wyciąganie ości z karpia. Na wigilię żaden gość nie będzie miał problemu z rybą

Jak przyrządzić nocną marynatę do karpia? Przepis jest banalnie prosty i wymaga od nas wykorzystania tylko jednego składnika - dobrej jakości maślanki. Ewentualnie możemy użyć również ziół, choć nie jest to konieczne. Oto sposób przygotowania krok po kroku

  1. Wcześniej pokrojonego karpia umieszczamy w szerokiej misce i zalewamy obficie maślanką w taki sposób, by pokryła ona całe mięso. 
  2. Na tym etapie możemy dodać również zioła, które nadadzą rybie wyjątkowego aromatu. Mowa tutaj przede wszystkim o tymianku bądź koperku. 
  3. Miskę z karpiem w maślance przykrywamy i umieszczamy w lodówce na całą noc. Po tym czasie ryba będzie gotowa do dalszej obróbki. 

Dodatkowa wskazówka: przed umieszczeniem karpia w maślance możemy go lekko naciąć, by podczas późniejszego smażenia ości bardziej zmiękły. 

Inne sposoby na marynowanie karpia

Istnieją również inne skuteczne sposoby na marynowanie karpia. W celu pozbycia się mulistego posmaku możemy użyć mleka, zamiast maślanki. Do takiej marynaty możemy opcjonalnie dodać cebulę oraz zioła - składniki te korzystnie wpłyną na aromat ryby. 

Jeśli nie chcemy używać mleka, ani maślanki, możemy wykorzystać wodę z dodatkiem soli i soku z cytryny (na litr wody przypadają 1-2 łyżki soli i sok z jednej cytryny). Warto wspomnieć, że alternatywą dla marynowania jest obłożenie karpia świeżymi warzywami, takimi jak seler czy marchew. W tej metodzie sprawdzą się także plastry cebuli.

Źródła: terazgotuje.pl, rybyzsercanatury.pl

Zobacz też:

Wyjątkowa sałatka na Boże Narodzenie. W tym roku zrobisz zamiast jarzynowej

Najlepsza marynata do wieprzowiny i wołowiny. Mięso jest kruche i bardzo soczyste

Niewielkie, ale wciąż mało znane ryby. Nie mają ości, nie trzeba filetować, idealne na Wigilię

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ryby | dodatki | przetwory | dania główne