Reklama
Reklama

Po tej zapiekance nie czuć ani głodu, ani ciężkości. Ma w sobie wyjątkowy składnik

Zapiekanka z serka wiejskiego, choć brzmi oryginalnie, jest zdrowszą alternatywą dla klasycznych zapiekanek. Lekka, a jednocześnie wysokobiałkowa sprawdzi się zarówno na treściwe śniadanie, jak i na obiad. W jej środku znajdziesz m.in. łososia, szpinak i czosnek - wszystko, co zdrowe i pełne wartości odżywczych.

Pomysłowa zapiekanka z serka wiejskiego

Czy można przygotować zapiekankę z serka wiejskiego? Jak najbardziej, twaróg i śmietanka to składniki, które nadają się do obróbki termicznej i to z bardzo smakowitym skutkiem. W końcu tak właśnie powstają serniki czy kremowe sosy do makaronu. Zapiekanka z serka wiejskiego z dodatkiem warzyw i łososia to oryginalna propozycja obiadowa, ale też śniadaniowa. Świetnie smakuje podana z wyrazistymi dipami. Na obiad można zaserwować ją z lekką sałatką na bazie miksu sałat. 

Przeczytaj też: Lepszy niż jagodzianki z kruszonką. Odwrócony jagodownik Rozkosznego to prawdziwy hit

Reklama

Zapiekanka z serka wiejskiego - przepis

Składniki:

  • 400 g serka wiejskiego, 
  • 150 g świeżego szpinaku, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • łyżka oliwy, 
  • 1/2 czerwonej papryki,
  • pomidor, 
  • 100 g łososia wędzonego na ciepło, 
  • 2 jajka, 
  • 20 g mąki,
  • łyżeczka pieprzu ziołowego,
  • sól i czarny pieprz (do smaku).

Sposób wykonania:

Posiekaj czosnek i podsmaż go krótko na oliwie. Nim się zarumieni, dodaj na patelnię rozdrobniony szpinak. Smaż, aż listki zwiędną. 

Usuń z pomidora i papryki gniazdo nasienne. Miąższ pokrój w kostkę. Rozdrobnij łososia.

Wymieszaj w misce roztrzepane jajka z mąką, a następnie z serkiem wiejskim. Dołóż do miski wszystkie przygotowane składniki. Dopraw pieprzem ziołowym, czarnym pieprzem i solą. 

Przelej do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. 

Wstaw zapiekankę do piekarnika nagrzanego do 190°C. Piecz przez 35 minut. Podawaj gorącą.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Już pojawiły się na bazarkach. Zrobisz z nich najpyszniejszą szarlotkę na świecie

Uwielbiałam, gdy babcia podawała na śniadanie. Często robię, bo przywołuje smaki i zapachy z dzieciństwa

Rwany chlebek to popisowe danie nie tylko na grilla. Jest tak dobry, że można jeść bez dodatków

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zapiekanki | nabiał | ser | dania główne | śniadania | ryby