Po tej zapiekance nie czuć ani głodu, ani ciężkości. Ma w sobie wyjątkowy składnik
Zapiekanka z serka wiejskiego, choć brzmi oryginalnie, jest zdrowszą alternatywą dla klasycznych zapiekanek. Lekka, a jednocześnie wysokobiałkowa sprawdzi się zarówno na treściwe śniadanie, jak i na obiad. W jej środku znajdziesz m.in. łososia, szpinak i czosnek - wszystko, co zdrowe i pełne wartości odżywczych.
Czy można przygotować zapiekankę z serka wiejskiego? Jak najbardziej, twaróg i śmietanka to składniki, które nadają się do obróbki termicznej i to z bardzo smakowitym skutkiem. W końcu tak właśnie powstają serniki czy kremowe sosy do makaronu. Zapiekanka z serka wiejskiego z dodatkiem warzyw i łososia to oryginalna propozycja obiadowa, ale też śniadaniowa. Świetnie smakuje podana z wyrazistymi dipami. Na obiad można zaserwować ją z lekką sałatką na bazie miksu sałat.
Przeczytaj też: Lepszy niż jagodzianki z kruszonką. Odwrócony jagodownik Rozkosznego to prawdziwy hit
Składniki:
- 400 g serka wiejskiego,
- 150 g świeżego szpinaku,
- 2 ząbki czosnku,
- łyżka oliwy,
- 1/2 czerwonej papryki,
- pomidor,
- 100 g łososia wędzonego na ciepło,
- 2 jajka,
- 20 g mąki,
- łyżeczka pieprzu ziołowego,
- sól i czarny pieprz (do smaku).
Sposób wykonania:
Posiekaj czosnek i podsmaż go krótko na oliwie. Nim się zarumieni, dodaj na patelnię rozdrobniony szpinak. Smaż, aż listki zwiędną.
Usuń z pomidora i papryki gniazdo nasienne. Miąższ pokrój w kostkę. Rozdrobnij łososia.
Wymieszaj w misce roztrzepane jajka z mąką, a następnie z serkiem wiejskim. Dołóż do miski wszystkie przygotowane składniki. Dopraw pieprzem ziołowym, czarnym pieprzem i solą.
Przelej do natłuszczonego naczynia żaroodpornego.
Wstaw zapiekankę do piekarnika nagrzanego do 190°C. Piecz przez 35 minut. Podawaj gorącą.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Już pojawiły się na bazarkach. Zrobisz z nich najpyszniejszą szarlotkę na świecie
Rwany chlebek to popisowe danie nie tylko na grilla. Jest tak dobry, że można jeść bez dodatków