Reklama
Reklama

Wrzuć do porannej kawy, śniadanie zjesz dopiero w południe. Dodaje energii i pomaga się skoncentrować

Rano sięgamy po kawę, by dodać sobie energii. W pogoni za czasem aromatyczny napój często zastępuje nam pierwszy posiłek. Dla takich właśnie zabieganych osób mamy genialny sposób na to, by poranny rytuał był bardziej pożywny. To znakomity przepis na kawę z masłem orzechowym.

Energia i długotrwałe poczucie sytości, to główne zalety kawy z masłem orzechowym. Jest ona wbrew pozorom zdrowsza od kawy z mlekiem i cukrem, oczywiście pod warunkiem, że skorzystaliśmy ze składników wysokiej jakości. Warto wypróbować ten przepis na poranek.  

Kawa z masłem orzechowym na energetyczny poranek 

O kawie powiedziano wiele dobrego i złego. Ostatnie badania dowodzą, że nie tylko dodaje energii, ale również zawiera antyoksydanty. Przyspiesza metabolizm, wspiera wątrobę i serce, a nawet zmniejsza ryzyko choroby Parkinsona i Alzheimera. Wszystko oczywiście opiera się na rozsądnych ilościach. Lekarze zalecają picie nie więcej niż trzech filiżanek kawy dziennie.  

Reklama

Pierwszą z nich zazwyczaj pijamy rano, zaraz po obudzeniu. Ma nas dobudzić i dostarczyć energii na początek dnia. Jeśli jednak do kawy dodamy odrobinę masła orzechowego, napój zyska na wartościach zdrowotnych i nasyci na długo. Masło orzechowe dostarcza zdrowych tłuszczów, które obniżają poziom złego cholesterolu. Kwasy omega-3 i omega-6 pozwalają utrzymać układ nerwowy i mózg w dobrej formie.  

Kawa z masłem orzechowym oprócz energii, dostarczy również błonnika, dzięki czemu na długo zapewni nam uczucie sytości. Poza tym napój zawiera witaminy z grupy B, witaminę E, potas, magnez i fosfor. Sportowcy już od dawna korzystają z dobrodziejstw kawy z masłem orzechowym. Teraz pora, by i inni przekonali się do tego napoju. Posłuży on zwłaszcza osobom, które nie mają czasu na przygotowywanie i jedzenie śniadań. 

Jakie masło orzechowe dodać do kawy? 

Masło orzechowe owiane jest u nas złą sławą, traktujemy je raczej jako deser niż pełnoprawny i zdrowy dodatek do posiłku. Tymczasem jest ono zdrowe, pod warunkiem że nie zawiera niepotrzebnych dodatków. Warto więc czytać uważnie etykiety i zwracać uwagę na zawartość słoiczków. Czasem powinna dać nam do myślenia niższa cena, która może świadczyć o niezdrowych wypełniaczach.  

Do kawy najlepiej dodać masło, które jest zrobione w 100 proc. z orzechów. Wszelkie dodatki typu olej palmowy, cukier lub barwniki powinny nas zaniepokoić. Im krótsza lista składników, tym lepiej. Naturalny produkt powinien być lekko rozwarstwiony, tłuszcz zbierający się na jego powierzchni nie musi wzbudzać obaw. Dużo gorszym wyborem jest idealnie aksamitne masło orzechowe, które swą atrakcyjną konsystencję zawdzięcza sztucznym dodatkom.  

Do sporządzenia pysznej kawy nadaje się masło orzechowe z nerkowców, migdałów, orzechów laskowych i ziemnych. Produkt już sam w sobie jest dość kaloryczny, dlatego warto unikać tych o wysokiej zawartości cukru. Inną pułapką masła orzechowego jest zawartość soli. Jeśli będzie zbyt wysoka, zniweczy nasze starania o zdrowie serca.  

Kawa z masłem orzechowym - przepis 

Przepis na kawę z masłem orzechowym to typowa receptura dla zabieganych. Napój przygotujesz w czasie niewiele dłuższym od przyrządzenia małej czarnej.  

Składniki:

  • 1-2 łyżeczki masła orzechowego,
  • filiżanka lub szklanka świeżo zaparzonej kawy,
  • pół szklanki mleka lub mleka roślinnego,
  • opcjonalnie: syrop klonowy, miód, cynamon, ekstrakt z wanilii, olej kokosowy. 


Sposób przygotowania: 

Zacznij od zaparzenia dobrej kawy - takiej, jaką zazwyczaj pijesz. W tym czasie w rondelku podgrzej mleko z masłem orzechowym. Mieszaj do momentu, aż masło się rozpuści i składniki się połączą. 

Dla uzyskania bardziej jednolitej konsystencji, możesz zblendować podgrzane mleko z masłem orzechowym, aby stworzyć gładką masę. Jeśli nie masz na to czasu, nie jest to konieczne.  

Przelej ciepłą masę mleczno-orzechową do kubka lub szklanki z zaparzoną kawą.

Dopraw do smaku syropem klonowym lub miodem, jeśli lubisz. Możesz też posypać kawę szczyptą cynamonu, dla nadania jej aromatycznego wykończenia. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Podaję gościom i są pod wrażeniem. Eleganckie kotlety poselskie na niedzielę

Chrupiąca przekąska ze szpinakowym farszem. Zrób na kolację lub przyjęcie

Zamiast klasycznej surówki. Nietypowy składnik zmienia obiad w ucztę

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: napoje | dodatki | orzechy