Zakwas z buraków do wigilijnego barszczu. Lepszego przepisu nie znajdziesz
Wigilijny barszcz czerwony z uszkami to tradycja, której nie można pominąć. Choć danie jest odświętne, to w ferworze przygotowań niejednokrotnie sięgamy po gotowy zakwas lub, co gorsza, gotowy barszcz z kartonu. W tym roku przygotuj samodzielnie zakwas na barszcz. Lepszego przepisu nie znajdziesz.
Zakwas z buraków to składnik, który nadaje wigilijnemu barszczowi cały aromat. Dzięki niemu zupa ma głęboki i wyrazisty smak, który naprawdę zachwyca. Zrobisz raz i już nigdy nie kupisz sklepowego.
Może się wydawać, że przygotowanie zakwasu z buraków jest skomplikowane, dlatego trudno znaleźć na nie wolną chwilę, podczas ogromu zadań do wykonania przed kolacją wigilijną. Idąc za radą doświadczonych gospodyń, możesz zrobić go już teraz, tym samym oszczędzając sobie czasu przed samymi Święta. Z naszego przepisu wychodzi bardzo smaczny i aromatyczny, ponadto nie zawiera żadnych wspomagaczy smaku. Wigilijny barszcz przygotowany na tym domowym zakwasie zasmakuje wszystkim domownikom.
Składniki:
- 1 kg buraków,
- 3 ząbki czosnku (na każdy słoik),
- 1 pęczek koperku (na każdy słoik),
- 5 ziaren ziela angielskiego (na każdy słoik),
- 3 liście laurowe (na każdy słoik),
- sól niejodowana (1 łyżka na każdy litr wody),
- woda.
Buraki oczyść, obierz i pokrój w większe kawałki. Wcześniej wyparzone słoiki wypełnij burakami do 3/4 wysokości naczynia. Do każdego z nich dołóż po 3 ząbki czosnku, pęczku koperku, 5 ziaren ziela angielskiego, 3 liście laurowe.
Do osobnego, dużego naczynia wsyp sól zalej ją wodą, przygotowując roztwór w proporcji 1 łyżka, na każdy litr wody. Mieszaj do momentu, aż sól rozpuści się. Gotową mieszanką zalej słoiki tak, aby na samej górze został niewielki odstęp. Słoiki zakręć i odstaw w ciepłe miejsce na 2 lub 3 dni. Po tym czasie przenieś je do piwnicy lub w inne zacienione i chłodne miejsce.
Zakwas z buraków zrobiony miesiąc przed Wigilią trzeba odpowiednio przechowywać. Do czasu wykorzystania powinien on stać w miejscu chłodnym i zacienionym. W takich warunkach proces kiszenia zostanie zahamowany i będzie on jedynie nabierać dodatkowego aromatu z przypraw.
Zakwas z buraków można więc przechowywać w szczelnie zakręconym naczyniu w lodówce. Jeśli nie mamy w niej tyle miejsca, wykorzystajmy spiżarnię lub garaż.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Ciasto warte grzechu. Na świątecznym stole to pozycja obowiązkowa
Aromatyczny sernik pomarańczowy. Zapisz przepis i zrób go na święta Bożego Narodzenia