Zalewam truskawki prostą czekoladową masą. Ciasto jest tak pyszne, że znika w tym samym dniu
Mam takie przepisy, które drukuję lub zapisuję na kartce, przypinam magnesem na lodówce i robię często, nawet co tydzień. Nie tylko dlatego, że są proste, ale przede wszystkim - pyszne. Czekoladowe ciasto z truskawkami przygotowałam pierwszy raz z ciekawości. Miałam świeże owoce i tabliczkę gorzkiej czekolady, które czekały na swój moment. Zrobiłam i całkowicie przepadłam.
To jedno z tych ciast, które stały się moją wizytówką. Robię je bez większego planowania, bo składniki są tak łatwo dostępne, że zazwyczaj mam je w kuchni lub osiedlowym sklepie. Zdarza mi się przyrządzić tę czekoladową tartę z truskawkami na urodziny, imieniny, grilla albo jako imprezowy deser. Jest apetyczna, efektowna, a nie wymaga pieczenia ani większego wysiłku. Według mnie smakuje lepiej niż niejedno przesłodzone ciasto z cukierni.
Szybkie ciasto z truskawkami składa się z trzech warstw. Na spodzie są rozkruszone herbatniki, połączone z roztopionym masłem. To najprostsza baza, która daje przyjemną chrupkość i utrzymuje deser w ryzach. Na to wykładam truskawki. Oczywiście wcześniej dokładnie je myję, usuwam szypułki i kroję na niezbyt cienkie plasterki.
Całość zalewam masą czekoladową. Po prostu rozpuszczam czekoladę i dodaję do niej śmietankę, żeby stworzyć idealną polewę. W lodówce masa tężeje i tworzy aksamitną warstwę o intensywnym deserowym smaku. Truskawki lekko zatapiają się w kremie i pięknie kontrastują ze słodyczą spodu. To najprostsze ciasto na świecie, a wszyscy proszą mnie o przepis. Tak chyba działa klasyczne (i mistrzowskie) połączenie truskawek i czekolady.
Składników jest naprawdę mało, przygotowanie szybkie, a efekt - wyjątkowo pyszny. Przepis na czekoladowe ciasto z truskawkami to jedna z tych receptur, które zapisują się w głowie już po pierwszym przygotowaniu. Jeśli jeszcze się wahasz, przygotuj deser w weekend. Myślę, że zasmakuje ci tak bardzo, jak mnie.
Składniki:
Spód:
- 200 g herbatników (czekoladowych, maślanych lub pełnoziarnistych - jak wolisz),
- 80 g masła 82%,
- ok. 300 g świeżych truskawek.
Masa czekoladowa:
- 200 g gorzkiej czekolady (ja używam z min. 64% kakao),
- łyżka masła 82%,
- 200 ml śmietanki kremówki 30%.
Sposób wykonania:
Przygotuj spód. Masło rozpuść i odstaw do wystudzenia. Gdy będzie chłodniejsze, herbatniki przełóż do rozdrabniacza i pokrusz na drobne okruszki. Jeśli nie masz takiego sprzętu kuchennego, to po prostu przełóż ciasteczka do woreczka i przejedź po nich wałkiem. Okruchy przesyp do miski. Zalej schłodzonym masłem i dokładnie wymieszaj do połączenia. Tortownicę (lub formę do tarty) o średnicy 20-22 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż ciasteczkową masę na spód i dokładnie ugnieć łyżką lub dnem szklanki, żeby ją wyrównać. Wstaw do lodówki na minimum 20 minut.
W międzyczasie przygotuj owoce. Truskawki dokładnie umyj, osusz i obierz z szypułek. Owoce przekrój na grubsze plastry lub połówki (jeśli są niewielkie). Wyjmij spód z lodówki i ułóż na nim truskawki. Powinny tworzyć równą warstwę. Nie trzeba ich dociskać - wystarczy rozłożyć.
Zabierz się za czekoladową masę. Rondelek ustaw na małym palniku, wrzuć masło i czekoladę. Ciągle mieszaj, aby składniki zaczęły się rozpuszczać, ale się nie przypalały. Zalej śmietanką i dalej mieszaj. Produkty powinny połączyć się w gładką, jednolitą i aksamitną polewę. Jeśli wolisz słodsze desery, możesz dodać łyżkę miodu do smaku. Odstaw z palnika do lekkiego przestudzenia.
Gotową (już nie tak gorącą) masę wylej powoli i równomiernie na truskawki. Możesz delikatnie potrząsnąć formą, żeby powierzchnia polewy się wyrównała. Następnie wstaw czekoladowe ciasto z truskawkami do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc. Po schłodzeniu masa stężeje i wszystko będzie można łatwo pokroić. Przed podaniem wyjmij na chwilę z lodówki.
Na specjalne okazje dekoruję ciasto świeżymi truskawkami, listkami mięty, bitą śmietaną, kremem chantilly lub płatkami migdałów (posypuję jeszcze zanim masa zastygnie). Naprawdę nie trzeba wiele, żeby zachwycić bliskich letnim deserem. Truskawki i czekolada to sprawdzony i doskonały duet. U mnie ciasto znika naprawdę błyskawicznie.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Chlebek dla miłośników sera. Wychodzi obłędnie mięciutki i wilgotny
Puchate, delikatne, rosną na patelni jak na drożdżach. Z dodatkiem truskawek to już poezja
Ciasto na weekend robię w 20 minut. Korzystaj, póki są truskawki