Owoce uwielbiamy, a o liściach nawet nie myślimy. Napar z nich przyspiesza metabolizm i pomaga trawić
Liście pomidora długo były niedoceniane, ale teraz - dzięki badaniom naukowym i modzie na ziołowe napary - zyskują drugie życie. Choć trzeba je stosować z rozwagą, mogą stać się nieoczywistym wsparciem w profilaktyce onkologicznej, lepszym trawieniu oraz w dbaniu o zdrową sylwetkę.
Soczyste i pełne smaku pomidory królują na polskich stołach przez całe lato. Czy kiedykolwiek pomyślałeś o tym, że nie tylko owoce, ale również ich liście mogą przydać się w kuchni? Choć zazwyczaj trafiają na kompost, to ziołowy napar z liści pomidorów zyskuje coraz większą popularność. Wcale nie ze względu na ciekawy smak, a bardziej - na prozdrowotne właściwości. Badania sugerują, że przyspiesza metabolizm i ma potencjał przeciwnowotworowy.
Choć wiele osób unika spożywania liści pomidora w obawie przed ich toksycznością, to niewielkie ilości mogą przynieść zaskakujące korzyści. Zawierają one glikoalkaloidy, głównie tomatynę i dehydrotomatynę, czyli naturalne związki chemiczne, chroniące roślinę przed szkodnikami i patogenami.
Zgodnie z badaniami naukowymi opublikowanymi w "Journal of Agricultural and Food Chemistry" tomatyna wykazuje także silne właściwości przeciwnowotworowe - zwłaszcza wobec komórek raka piersi, okrężnicy, wątroby i żołądka. W przeprowadzonej analizie ekstrakty z zielonych części pomidora silnie hamowały rozwój tych komórek.
W liściach pomidora znajdują się też przeciwutleniacze i substancje wspomagające trawienie. Trzeba jednak zachować ostrożność, ponieważ wysokie dawki mogą podrażnić przewód pokarmowy. Kluczem będzie więc umiar - zaledwie kilka świeżych listków na dzbanek naparu wystarczy, aby cieszyć się ich właściwościami bez żadnych przykrych dolegliwości.
Napar z liści pomidora nie tylko przyspiesza trawienie, ale może też wspierać odchudzanie. Delikatnie pobudza, działa lekko oczyszczająco i rozgrzewająco. Szczególnie warto po niego sięgać po ciężkostrawnym posiłku.
Aby przygotować "herbatę" z liści pomidora wybierz świeże i młode liście z niepryskanych roślin. Opłucz je dokładnie, a następnie zalej wrzątkiem (ok. 3 liści na filiżankę). Parz pod przykryciem przez 5-7 minut. Jeśli zależy ci na podkręceniu właściwości i lepszym smaku napoju (który jest mało słodki), dodaj jeszcze plasterek cytryny lub odrobinę miodu.
Napar z liści pomidora pij nie częściej niż raz dziennie, najlepiej po obiedzie. Nie jest wskazany osobom z chorobami nerek, wątroby ani kobietom w ciąży. Wysoka zawartość alkaloidów może zaszkodzić, dlatego traktuj napar jako okazjonalne, naturalne wsparcie dla metabolizmu, a nie codzienny rytuał.
Źródło: terazgotuje.pl, gardeningknowhow.com
Zobacz też:
Tego miodu warto mieć w domu zapas. Ma niezwykły smak i jest tarczą ochronną dla serca
Naturalny słowiański napój dla zdrowia. Redukuje stres, poprawia trawienie i wzmacnia organizm
Niezwykły polski superfood nie tylko dla cukrzyka. Ma arsenał antyoksydantów, działa przeciwzapalnie