Reklama
Reklama

Owoce uwielbiamy, a o liściach nawet nie myślimy. Napar z nich przyspiesza metabolizm i pomaga trawić

Liście pomidora długo były niedoceniane, ale teraz - dzięki badaniom naukowym i modzie na ziołowe napary - zyskują drugie życie. Choć trzeba je stosować z rozwagą, mogą stać się nieoczywistym wsparciem w profilaktyce onkologicznej, lepszym trawieniu oraz w dbaniu o zdrową sylwetkę.

Soczyste i pełne smaku pomidory królują na polskich stołach przez całe lato. Czy kiedykolwiek pomyślałeś o tym, że nie tylko owoce, ale również ich liście mogą przydać się w kuchni? Choć zazwyczaj trafiają na kompost, to ziołowy napar z liści pomidorów zyskuje coraz większą popularność. Wcale nie ze względu na ciekawy smak, a bardziej - na prozdrowotne właściwości. Badania sugerują, że przyspiesza metabolizm i ma potencjał przeciwnowotworowy. 

Czy liście z pomidorów są jadalne? 

Choć wiele osób unika spożywania liści pomidora w obawie przed ich toksycznością, to niewielkie ilości mogą przynieść zaskakujące korzyści. Zawierają one glikoalkaloidy, głównie tomatynę i dehydrotomatynę, czyli naturalne związki chemiczne, chroniące roślinę przed szkodnikami i patogenami. 

Zgodnie z badaniami naukowymi opublikowanymi w "Journal of Agricultural and Food Chemistry" tomatyna wykazuje także silne właściwości przeciwnowotworowe - zwłaszcza wobec komórek raka piersi, okrężnicy, wątroby i żołądka. W przeprowadzonej analizie ekstrakty z zielonych części pomidora silnie hamowały rozwój tych komórek. 

Reklama

W liściach pomidora znajdują się też przeciwutleniacze i substancje wspomagające trawienie. Trzeba jednak zachować ostrożność, ponieważ wysokie dawki mogą podrażnić przewód pokarmowy. Kluczem będzie więc umiar - zaledwie kilka świeżych listków na dzbanek naparu wystarczy, aby cieszyć się ich właściwościami bez żadnych przykrych dolegliwości. 

Herbata z liści pomidora na szybki metabolizm

Napar z liści pomidora nie tylko przyspiesza trawienie, ale może też wspierać odchudzanie. Delikatnie pobudza, działa lekko oczyszczająco i rozgrzewająco. Szczególnie warto po niego sięgać po ciężkostrawnym posiłku. 

Aby przygotować "herbatę" z liści pomidora wybierz świeże i młode liście z niepryskanych roślin. Opłucz je dokładnie, a następnie zalej wrzątkiem (ok. 3 liści na filiżankę). Parz pod przykryciem przez 5-7 minut. Jeśli zależy ci na podkręceniu właściwości i lepszym smaku napoju (który jest mało słodki), dodaj jeszcze plasterek cytryny lub odrobinę miodu.

Napar z liści pomidora pij nie częściej niż raz dziennie, najlepiej po obiedzie. Nie jest wskazany osobom z chorobami nerek, wątroby ani kobietom w ciąży. Wysoka zawartość alkaloidów może zaszkodzić, dlatego traktuj napar jako okazjonalne, naturalne wsparcie dla metabolizmu, a nie codzienny rytuał.

Źródło: terazgotuje.pl, gardeningknowhow.com

Zobacz też:

Chrupie aż miło i ma lekko słodki smak. Osoby na diecie używają jej zamiast chleba, dostarcza witamin

W Niemczech uchodzi za przysmak, u nas jadamy okazjonalnie. Pyszna ryba, która dba o serce, stawy i pamięć

To nie seler, ani rzepa. Chrup, jako przekąskę, ma niewiele kalorii, niski indeks glikemiczny i dużo wapnia

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: warzywa | napoje