Hamuje apetyt, pomaga się skoncentrować. Wystarczy dodać ¼ łyżeczki do porannej kawy
Filiżanka kawy o poranku korzystnie wpływa na organizm. Dodaje energii, wspiera pamięć i koncentrację, pomaga stabilizować poziom cukru we krwi, a także podkręca metabolizm. Napój ten warto wzbogacić o korzenne przyprawy, poprawią jego smak oraz wzbogacą go o dodatkowe walory prozdrowotne. Dziś przyjrzymy się kawie z gałką muszkatołową, która między innymi hamuje apetyt. Świetnie sprawdzi się dla osób, które mają problem z podjadaniem pomiędzy posiłkami.
Dla wielu osób, które chcą zredukować masę ciała, dużym problemem jest chęć sięgania po przekąski pomiędzy głównymi posiłkami. Aby poradzić sobie z tym nawykiem, warto przestrzegać kilku zasad. Przede wszystkim pamiętaj o spożywaniu pełnowartościowych posiłków - standardowo dietetycy zalecają trzy większe, lub cztery, czy pięć mniejszych, w zależności od indywidualnych preferencji. Dania powinny być bogate w białko i błonnik, ponieważ składniki te wpływają na sytość. Pomocne jest także picie około dwóch litrów płynów dziennie, oprócz wody świetnie sprawdzają się niesłodzone owocowe i ziołowe napary, herbata i kawa. Możesz dodać do nich przyprawy, np. gałkę muszkatołową, która ma właściwości redukujące łaknienie. Sprawdź, kto powinien pić kawę z gałką muszkatołową.
Gałka muszkatołowa wykazuje szereg właściwości wspierających organizm. Stosowanie jej korzystnie wpływa na układ pokarmowy, wspiera prawidłowe trawienie, pomaga na niestrawność, działa wiatropędnie, dlatego poleca się ją przy dolegliwości takich jak wzdęcia i gazy, a nawet biegunki i zaparcia. Co więcej, zmniejsza ryzyko choroby wrzodowej, ma także działanie wspierające usuwanie toksyn z organizmu. Podobnie jak inne przyprawy korzenne, gałka muszkatołowa pomaga wspierać organizm w walce z infekcjami. Ma właściwości przeciwbakteryjne, polecana jest przy dolegliwościach związanych z górnymi drogami oddechowymi.
W jej składzie znajdują się cenne olejki eteryczne, m.in. mirystycyna i eugenol, które mają właściwości przeciwbólowe oraz redukujące stany zapalne. Przyprawę tą poleca się między innymi osobom, które borykają się z zapaleniem stawów. Gałce muszkatołowej przypisuje się także działanie przeciwalergiczne. Wykazuje również właściwości uspokajające, spożywana wieczorem będzie ułatwiać zasypianie, oraz pozytywnie wpływać na jakość snu.
Kawa z dodatkiem gałki muszkatołowej będzie doskonałym wyborem dla osób, które chcą zredukować masę ciała. Ma właściwości hamujące apetyt, a także przyczynia się do przyspieszenia przemiany materii. Pozytywnie wpływa także na układ krążenia, pomaga zbić zbyt wysoki poziom "złego" cholesterolu, utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi, a także ma właściwości przeciwmiażdżycowe.
Napój ten dobrze wpływa również na układ nerwowy, korzystnie działa na pracę mózgu, pomoże wesprzeć pamięć i koncentrację, dlatego będzie dobrym wyborem podczas nauki i pracy. Kawie przypisuje się także właściwości chroniące organizm przed chorobami neurodegeneracyjnymi, takich jak alzheimer i Parkinson. Ma także działanie poprawiające nastrój, a nawet właściwości przeciwdepresyjne.
Warto wspomnieć także, że z gałką muszkatołową nie należy przesadzać, szczypta dziennie będzie wystarczającą dawką. W przyprawie tej obecna jest mirystycyna, która w większych dawkach wykazuje działanie halucynogenne. Dodatkowo spożywanie gałki muszkatołowej w większych ilościach odradza się kobietom w ciąży, oraz osoby, które borykają się z alergiami pokarmowymi.
Przyrządzenie kawy z gałką muszkatołową nie wymaga specjalnych umiejętności. Należy zacząć od zaparzenia ulubionej, czarnej kawy. My polecamy tą ze świeżo mielonych ziaren. Do gorącego napoju dodaj szczyptę gałki muszkatołowej. Możesz również dolać do niej spienione mleko lub napój roślinny. Jeśli słodzisz, wsyp cukier, natomiast jeżeli ograniczasz spożycie kalorii, warto wybrać erytrytol lub ksylitol. Idealnie pasować będzie tu również łyżeczka miodu. Gałka muszkatołowa świetnie współgra z innymi przyprawami korzennymi, możesz postawić na szczyptę kardamonu, cynamonu, lub mielonych goździków.
Źródła: go4taste.pl, smaker.pl, terazgotuje.pl
Zobacz też:
Czy karp to zdrowa ryba? Co zamiast karpia na wigilię?
Przekąska na zdrowe kości, dobrą pracę serca i odporność. Szkoda, że tak rzadko jemy
Ziarenka cenne jak złoto. Posypuj kanapki, dodawaj do zupy - wyreguluje cukier, obniży cholesterol