Reklama
Reklama

Zapomniany rarytas polskiej kuchni. Włosi i Francuzi zajadają się nią

Dawniej to był prawdziwy rarytas polskiej kuchni. Zajadaliśmy się nim na potęgę, a teraz został nieco zapomniany. Dziś przysmak doceniany jest głównie za granicą i stał się popularny u Włochów i Francuzów. Koniecznie powróć do korzeni i przygotuj grasicę na obiad.

W Polskiej kuchni nie brakuje podrobów. Jednym z przysmaków z tej grupy, który dawniej robił furorę wśród rodaków, jest grasica. To rarytas, który do tej pory ceni wielu koneserów podrobów. Niestety z czasem został on zapomniany i wyparty z naszej rodzimej diety, a niesłusznie.

Przeczytaj też: Ta zupa nazywana jest "płynnym złotem". Wspomaga stawy, jelita, a nawet wątrobę

Grasica - zapomniany przysmak polskiej kuchni

Grasica to z anatomicznego punktu widzenia gruczoł układu limfatycznego ssaków. Znajduje się on za mostkiem i tchawicą. Odgrywa kluczową rolę dla odporności organizmu. Wraz z rozwojem dojrzałości zaczyna zanikać, przez co musi być pobrany od młodych zwierząt. Najbardziej ceniona grasica pochodzi od cieląt i jagniąt. 

Reklama

Dawniej grasica była znanym rarytasem kuchni polskiej. Przepisy na te podroby można znaleźć nawet w pierwszych polskich książkach kucharskich, jak np. w "Compendium Ferculorum albo zebranie potraw". Nawet we Francji w XVIII wieku podawana była grasica po polsku.

Obecnie przysmak ten został zapomniany. Grasica podawana jest za granicą, głównie we Francji czy Włoszech. Tam przyrządzana jest z dodatkiem masła i białego wina. W taki sposób podawana jest na chrupiącej grzance czy jako składnik risotto.

Czy grasica jest zdrowa?

Grasica jest nie tylko pyszna, ale też zdrowa, jeśli pochodzi ze sprawdzonego źródła. Jedzenie tych podrobów dostarczy do organizmu szeregu witamin z grupy B, czyli B12, B2, B5 oraz B6. Z minerałów uzupełni żelazo, cynk, selen i fosfor. Do tego grasica jest bogata w kolagen i elastynę

Dzięki temu może pozytywnie wpłynąć na działanie układu nerwowego. Usprawni zapamiętywanie i koncentrację. Poprawi odporność organizmu, zmniejszając ilość występujących infekcji i stanów zapalnych. Jednocześnie dostarczy cennych składników, biorących udział w produkcji czerwonych krwinek

Do tego grasica zadba o zdrowie stawów. Zadziała na ich trwałość i elastyczność, przez co będą mogły prawidłowo pracować przez długie lata. Zawartość kolagenu również poprawi wygląd cery, wygładzając ją i wypełniając zmarszczki.

Natomiast grasica nie będzie dla każdego. Produkt ten jest bogaty w cholesterol, przez co powinny go unikać osoby z podwyższonym cholesterolem czy z problemami sercowo-naczyniowymi. Z tego powodu przysmak należy spożywać w ograniczonych ilościach.

Co zrobić z grasicy?

Przygotowanie grasicy nie należy do najprostszych zadań. Wstępna obróbka gruczołu potrafi być naprawdę czasochłonna. Bez niej mięso nie będzie tak delikatne, jak tego oczekujemy. W pierwszej kolejności należy namaczać ją przez kilka godzin w zimnej wodzie. Następnie grasicę sparza się wrzątkiem, obiera z błonki i dopiero można przejść do dalszego działania. 

Grasicy można użyć między innymi do dań obiadowych. Z nią przygotujesz pyszne włoskie risotto. Mięso bardzo dobrze skomponuje się z dodatkiem białego, wytrawnego wina, tymianku i pietruszki. W takim daniu będzie bardzo delikatne i aromatyczne. Przy każdym kęsie wręcz rozpłynie się w ustach. 

Z grasicy można zrobić też pyszny gulasz z dodatkiem grzybów. Smaki obu składników bardzo dobrze się dopełnią, a po gotowaniu utworzą pyszny sos. Taki rarytas najlepiej podawać z kaszą gryczaną lub z makaronem

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Napój mocy na wiosenne przesilenie. Wymieszaj ocet jabłkowy, miód i młode liście, które już są w każdym ogrodzie

Jest chyba w każdej lodówce, przerabiany na wiele sposób. Seniorzy powinni jeść codziennie

To prawdziwy superfood - mają mniej cholesterolu i ogrom witamin. Jaja od tej kury są najzdrowsze

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: podroby | mięso | kuchnia polska