Najlepszy owoc dla seniora. Poprawia kondycję stawów, chroni wątrobę, liście też ma zdrowe
Poziomki to jedne z pierwszych owoców lata. Choć wyglądają one niepozornie, zachwycają swoim smakiem i zawierają składniki, które korzystnie wpływają na organizm - łagodzą stany zapalne oraz wspierają zdrowie wątroby i kondycję stawów. Kto powinien jeść poziomki i jak wykorzystać je w kuchni?
Poziomki to nieduże, ale niezwykle aromatyczne owoce, które wielu osobom przywołują na myśl czasy dzieciństwa. Są one dość intensywne w smaku, a do tego wyróżniają się wysoką wartością odżywczą - w ich wnętrzu można znaleźć witaminy, minerały i przeciwutleniacze, które wywierają korzystny wpływ na nasze zdrowie. Co ciekawe, za wartościowe uznaje się również ich liście, które od lat cieszą się popularnością w medycynie alternatywnej. Kto powinien jeść poziomki? Jakie związki można w nich znaleźć? I jak wykorzystać je w kuchni? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz w artykule.
Co dokładnie do zaoferowania ma poziomka - owoc pełen witamin i minerałów? Okazuje się, że całkiem sporo. Stanowi ona bowiem źródło rozmaitych składników odżywczych, w tym witamin C, E i K, niektórych witamin z grupy B, cynku, potasu, magnezu oraz wapnia. Na uwagę zasługują także kwasy organiczne, w tym kwas cytrynowy, jabłkowy i salicylowy. Dopełnieniem całości są flawonoidy, w tym rutyna i kwercetyna, antocyjany, garbniki oraz pektyny, które wykazują działanie antyoksydacyjne, przeciwzapalne i przeciwnowotworowe.
Jeśli chodzi o wartości odżywcze poziomek, to kształtują się one mniej więcej następująco (100 g):
Kalorie: 32 kcal;
Białko: 0,8 g;
Węglowodany: 5,5 g;
- w tym cukry: 4 g;
Tłuszcz: 0,4 g;
Sól: 0g;
Błonnik: 2 g;
Witamina C: 65 mg;
Witamina E: 0,12 mg;
Tiamina: 0,03 mg;
Ryboflawina: 0,05 mg;
Witamina B6: 0,06 mg;
Żelazo: 1 mg;
Cynk: 0,1 mg;
Magnez: 15 mg;
Mangan: 0,2 mg;
Potas: 145 mg;
Wapń: 25 mg;
Fosfor: 25 mg;
Miedź: 0,1 mg;
Jod: 1 μg.
Są one polecane seniorom, ponieważ są oni szczególnie podatni na stany zapalne, np. zapalenie stawów, oraz schorzenia układu krążenia - obecne w nich związki obniżają ciśnienie tętnicze, wzmacniają ściany naczyń krwionośnych, hamują tworzenie się blaszek miażdżycowych oraz przyczyniają się do obniżenia poziomu "złego" cholesterolu we krwi.
Kto jeszcze powinien jeść poziomki? Poziomki to świetny wybór dla osób zmagających się z zaburzeniami żołądkowo-jelitowymi. Ich spożywanie usprawnia pracę jelit oraz wspomaga walkę z zaparciami. Na uwagę zasługują także ich właściwości przeciwutleniające, czyli neutralizujące wolne rodniki. Warto zaznaczyć, że stres oksydacyjny to jeden z największych wrogów naszego zdrowia, który prowadzi do rozwoju rozmaitych chorób, w tym tych cywilizacyjnych.
Kto jeszcze powinien sięgać po poziomki? Dobrze sprawdzą się one w diecie osób borykających się z cukrzycą lub insulinoopornością, ponieważ charakteryzują się niskim indeksem glikemicznym i zawierają niewiele węglowodanów. Ich dodatkowym atutem jest niska kaloryczność, która wynosi ok. 30 kcal na 100 g - idealna opcja na słodką przekąskę w trakcie odchudzania.
Nie każdy wie, że w przypadku poziomki do spożycia nadają się nie tylko owoce, ale również liście. Są one cennym surowcem zielarskim, który w medycynie alternatywnej stosowany jest na szereg dolegliwości. Liście można zbierać wiosną lub wczesnym latem, a następnie je suszyć i korzystać z nich przez cały rok, przyrządzając z nich aromatyczny napar.
Jakie właściwości mają liście poziomek? Przypisuje się im m.in. działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. W ziołolecznictwie zalecane są one przy problemach trawiennych, w tym lekkich biegunkach, oraz w trakcie przeziębienia - w celu złagodzenia objawów infekcji. Ponadto, poprzez działanie moczopędne i napotne, usprawniają one procesy detoksykacyjne organizmu. Regularne picie naparu z liści poziomek pomaga także pozbyć się przykrego zapachu z ust.
Źródła: ekologia.pl, terazgotuje.pl
Zobacz też:
Greczynki dodają do kawy, żeby mieć smukłą talię. Wspomaga nie tylko trawienie, ale i serce
Śniadanie z dużą ilością białka. Syci na długo i pomaga zrzucić oponkę z brzucha
Jedz zamiast owsianki. Oczyści jelita i wreszcie zaczniesz chudnąć