Dodaję do mizerii zamiast śmietany. Jest lżejsza i ma lepszy smak
Jest zdecydowanie lżejsza i mniej kaloryczna. Mizeria bez śmietany to pyszny dodatek do obiadu, który zaleca się wszystkim, którzy chcą utrzymać zdrową i szczupłą sylwetkę. Brakującego składnika nie trzeba zamieniać na inny, a mimo to rezultat zaskakuje świeżością. Kilka dodatkowych składników sprawi, że mizeria w letniej odsłonie będzie przepyszna.
Mizeria to dla wielu smak dzieciństwa i nieodłączny element letnich obiadów. Klasycznie przygotowuje się ją z ogórków i śmietany. W internecie pojawia się jednak coraz więcej przepisów na lżejsze i zdrowsze wersje tradycyjnego dodatku do dań głównych. Faktycznie, można ją przyrządzić bez żadnego nabiału. Mimo to pozostanie chrupiąca i orzeźwiająca.
Przeczytaj też: Za rzadko gości na talerzu. To warzywo dba o kości, serce i jelita
Najczęściej śmietanę w tradycyjnej mizerii zastępuje jogurt naturalny. To doskonała alternatywa, jeśli nie wyobrażasz sobie mizerii bez nabiału. Z jogurtem wychodzi lżejsza, mniej kaloryczna i ma łagodniejszy smak. Produkt nie dominuje ogórków, a jednocześnie dobrze łączy się z koperkiem czy czosnkiem, które niektórzy używają do potrawy.
Co dodać do mizerii zamiast śmietany? Wspaniale sprawdzi się też kefir lub maślanka - składniki mają nieco rzadszą konsystencję i lekko kwaskowaty posmak. Dzięki temu orzeźwią i ugaszą pragnienie, szczególnie w upalny dzień. W wersji wegańskiej można użyć jogurtów roślinnych, np. migdałowego.
Do ogórków pasuje też oliwa z oliwek lub sok z cytryny - już kilka kropel wystarczy, żeby wzbogacić smak dodatku do obiadu. Całość pozostaje świeża i chrupiąca. Do mizerii warto wykorzystać też świeże zioła i przyprawy. Czosnek, sól, pieprz, koperek lub szczypiorek rewelacyjnie podkręcą aromat przekąski. Nie musisz się obawiać, że bez śmietany zabraknie smaku.
Mizerię można przyrządzić bez żadnego nabiału. Chrupiące plasterki ogórków, oliwa z oliwek, sok z cytryny, kilka prostych przypraw i koperek wystarczą, żeby stworzyć smaczny dodatek do obiadu. W tej wersji mizeria jest nie tylko dietetyczna, ale też świeża, lekka i wprost stworzona do sezonowych potraw (np. młodych ziemniaków z jajkiem sadzonym).
Składniki:
- 2 ogórki,
- garść posiekanego koperku,
- płaska łyżeczka cukru,
- łyżka soku z cytryny,
- oliwa z oliwek,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób wykonania:
Do szklanki wsyp cukier i wlej sok z cytryny, pomieszaj do połączenia. Ogórki obierz, zetrzyj na tarce na cienkie plasterki i przełóż do miski. Zalej mieszanką soku i cukru, przemieszaj i odłóż na ok. 15 minut.
Po upływie tego czasu skrop oliwą, posyp obficie koperkiem i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Wymieszaj, żeby smaki dobrze się połączyły. Od razu podawaj.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Polacy uwielbią i często jedzą tę rybę. Trzeba uważać, bo zdarza się, że ma pasożyty