Reklama
Reklama

Dodaję do mizerii zamiast śmietany. Jest lżejsza i ma lepszy smak

Jest zdecydowanie lżejsza i mniej kaloryczna. Mizeria bez śmietany to pyszny dodatek do obiadu, który zaleca się wszystkim, którzy chcą utrzymać zdrową i szczupłą sylwetkę. Brakującego składnika nie trzeba zamieniać na inny, a mimo to rezultat zaskakuje świeżością. Kilka dodatkowych składników sprawi, że mizeria w letniej odsłonie będzie przepyszna.

Mizeria to dla wielu smak dzieciństwa i nieodłączny element letnich obiadów. Klasycznie przygotowuje się ją z ogórków i śmietany. W internecie pojawia się jednak coraz więcej przepisów na lżejsze i zdrowsze wersje tradycyjnego dodatku do dań głównych. Faktycznie, można ją przyrządzić bez żadnego nabiału. Mimo to pozostanie chrupiąca i orzeźwiająca

Przeczytaj też: Za rzadko gości na talerzu. To warzywo dba o kości, serce i jelita

Reklama

Co dodać do mizerii zamiast śmietany?

Najczęściej śmietanę w tradycyjnej mizerii zastępuje jogurt naturalny. To doskonała alternatywa, jeśli nie wyobrażasz sobie mizerii bez nabiału. Z jogurtem wychodzi lżejsza, mniej kaloryczna i ma łagodniejszy smak. Produkt nie dominuje ogórków, a jednocześnie dobrze łączy się z koperkiem czy czosnkiem, które niektórzy używają do potrawy.

Co dodać do mizerii zamiast śmietany? Wspaniale sprawdzi się też kefir lub maślanka - składniki mają nieco rzadszą konsystencję i lekko kwaskowaty posmak. Dzięki temu orzeźwią i ugaszą pragnienie, szczególnie w upalny dzień. W wersji wegańskiej można użyć jogurtów roślinnych, np. migdałowego. 

Do ogórków pasuje też oliwa z oliwek lub sok z cytryny - już kilka kropel wystarczy, żeby wzbogacić smak dodatku do obiadu. Całość pozostaje świeża i chrupiąca. Do mizerii warto wykorzystać też świeże zioła i przyprawy. Czosnek, sól, pieprz, koperek lub szczypiorek rewelacyjnie podkręcą aromat przekąski. Nie musisz się obawiać, że bez śmietany zabraknie smaku.

Mizera bez śmietany - przepis

Mizerię można przyrządzić bez żadnego nabiału. Chrupiące plasterki ogórków, oliwa z oliwek, sok z cytryny, kilka prostych przypraw i koperek wystarczą, żeby stworzyć smaczny dodatek do obiadu. W tej wersji mizeria jest nie tylko dietetyczna, ale też świeża, lekka i wprost stworzona do sezonowych potraw (np. młodych ziemniaków z jajkiem sadzonym). 

Składniki:

  • 2 ogórki,
  • garść posiekanego koperku,
  • płaska łyżeczka cukru,
  • łyżka soku z cytryny,
  • oliwa z oliwek,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób wykonania:

Do szklanki wsyp cukier i wlej sok z cytryny, pomieszaj do połączenia. Ogórki obierz, zetrzyj na tarce na cienkie plasterki i przełóż do miski. Zalej mieszanką soku i cukru, przemieszaj i odłóż na ok. 15 minut.

Po upływie tego czasu skrop oliwą, posyp obficie koperkiem i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Wymieszaj, żeby smaki dobrze się połączyły. Od razu podawaj.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Piję zamiast zielonej herbaty i rumianku. Perfekcyjnie zbija cukier i ciśnienie, wspomaga odchudzanie

Polacy uwielbią i często jedzą tę rybę. Trzeba uważać, bo zdarza się, że ma pasożyty

Najdelikatniejsza i zdrowa część wołowiny. Przyrządzona w ten sposób smakuje jak z wykwintnej restauracji

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dodatki | warzywa | kuchnia polska | dieta