Dodaj do serka wiejskiego. Cukier się unormuje, mózg wskoczy na wyższe obroty
Właściwe połączenie składników to klucz do wyśmienitego smaku, zgrabnej sylwetki i dobrego zdrowia. Jeśli szukasz błyskawicznej przekąski (na śniadanie, kolację lub imprezę), która jest pyszna i dostarczy wartości odżywczych, wypróbuj nasz przepis. Prostą pastę do kanapek zrobisz z serka wiejskiego, awokado i oliwek.
Czasami wystarczy połączyć kilka składników, żeby stworzyć nie tylko zdrowe, ale też pyszne danie. Choć większość osób je już pewnie awokado lub serek wiejski na śniadanie czy na kolację, to mało kto łączy je ze sobą w aksamitną pastę do kanapek. Dodanie do masy oliwek, świeżych ziół i przypraw sprawia, że staje się ona skarbnicą wyjątkowych aromatów i cennych wartości odżywczych. Przygotowanie pasty nie zajmie ci więcej niż 10 minut.
Przy tej przekąsce dobrze sprawdzi się modowa metafora - każdy element osobno wygląda dobrze, ale dopiero po połączeniu tworzą świetną stylizację. Tak samo jest z serkiem wiejskim, awokado i oliwkami. Każdy produkt z osobna jest zdrowy, a gdy zmieszasz je w jednym daniu, razem staną się pełnowartościowym posiłkiem. Pasta, którą z nich zrobisz, jest bogata w witaminy, minerały i korzystne dla organizmu substancje.
Serek wiejski to lekki nabiał o wysokiej zawartości białka i niskiej zawartości tłuszczu. Najlepiej wybierać ten w wersji light (dietetycznej), bo dostarcza najmniej kalorii. Serek zawiera wapń, fosfor i witaminy z grupy B. Ze względu na takie składniki odżywcze, wspaniale syci i hamuje apetyt na dłużej. Dodatkowo regeneruje mięśnie i wzmacnia kości. Zapewnia także prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, w tym poprawia pamięć i koncentrację.
Awokado to źródło zdrowych tłuszczów. W owocu kryje się dużo potasu, witamin C i E oraz przeciwutleniaczy. Właśnie dlatego awokado obniża zbyt wysoki poziom "złego" cholesterolu, minimalizuje ryzyko miażdżycy i w ten sposób dba o układ sercowo-naczyniowy. Zawiera też błonnik pokarmowy, który usprawnia trawienie, zapewnia uczucie sytości i spowalnia wchłanianie węglowodanów (co stabilizuje poziom cukru we krwi). Regularne spożywanie owocu dobrze wpływa na wygląd skóry.
Oliwki są bogate w antyoksydanty, witaminę E i zdrowe tłuszcze. Dbają o prawidłową pracę serca, chronią przed przedwczesnym starzeniem się organizmu i negatywnymi skutkami stresu oksydacyjnego. Dzięki temu wykazują właściwości przeciwzapalne i mają potencjalne działanie przeciwnowotworowe. W składzie można wyróżnić również błonnik pokarmowy, który usprawnia perystaltykę jelit i zmniejsza szansę na nagłe skoki cukru. Dostarczają również wapnia i żelaza, a więc wzmacniają kości i przeciwdziałają anemii.
W aromatycznej paście znajduje się też świeża bazylia, która pomaga lepiej trawić, działa przeciwzapalnie i antybakteryjnie. Nie brakuje też soku z cytryny (wspierającego układ odpornościowy) oraz przypraw (soli, pieprzu i czosnku), które nie tylko wzmacniają reakcję organizmu w przypadku infekcji, ale też regulują gospodarkę wodno-elektrolitową czy przyspieszają przyswajanie składników odżywczych.
Połączenie serka wiejskiego z awokado i oliwkami tworzy zbilansowany, odżywczy posiłek. Dostarcza białka, zdrowych tłuszczów, błonnika, witamin i minerałów. Razem hamują apetyt na podjadanie, wspierają zdrowie serca, układu pokarmowego i regulują gospodarkę cukrową.
Serek wiejski z awokado i oliwkami robi się naprawdę błyskawicznie. Jeśli nie chcesz poświęcać zbyt dużo czasu na przygotowanie śniadania, kolacji czy przekąski na imprezę, to nasz przepis na pewno ci się spodoba. Wszystkie składniki po prostu blendujesz ze sobą - tak, aby powstało aromatyczne smarowidło do kanapek.
Składniki:
- duże dojrzałe awokado,
- 200 g serka wiejskiego,
- 8 oliwek zielonych,
- kilka świeżych listków bazylii.
- sok z cytryny,
- czosnek granulowany,
- sól,
- pieprz.
Sposób wykonania:
Awokado przekrój na pół i wydrąż miąższ. Przełóż do rozdrabniacza kuchennego. Dodaj do niego serek wiejski, oliwki i bazylię. Zmiksuj wszystko na gładką pastę.
Do pasty wlej sok z cytryny, wsyp czosnek i dopraw do smaku solą i pieprzem. Ponownie krótko zblenduj, tylko do połączenia się składników.
Serek wiejski z awokado i oliwkami podaj z ulubionym pieczywem lub krakersami (do nabierania jak dip). Na chleb wysmarowany pastą możesz nałożyć dodatkowo warzywa (pomidory, ogórki, rzodkiewki) lub np. mozzarellę czy jajko. Można posypać je ziarnami sezamu lub słonecznika, jeśli zależy ci na większej kaloryczności i smaku.
Źródło: terazgotuje.pl, smaker.pl
Zobacz też:
W smaku jak włoski specjał. Kulki tiramisu zrobisz w 10 minut
Ekskluzywny deser jak z najlepszej cukierni. Francuzeczka smakuje obłędnie
Mocno czekoladowe ciasto na Dzień Dziecka. Znika błyskawicznie