Pomysł na niedzielny obiad. Syci, rozgrzewa i wspaniale smakuje
Pomysł na niedzielny obiad nie może być banalny i przewidywalny. Jeśli chcesz przygotować coś równie pysznego i rozgrzewającego jak rosół, postawc na aromatyczny gulasz z sosem. Wychodzi treściwy i pełen smaku, a zawarte w nim mięso jest tak kruche, że dosłownie rozpływa się w ustach.
Niedzielny obiad to czas, kiedy chcemy zaskoczyć rodzinę czymś wyjątkowym, ale nie zawsze mamy pomysł, od czego zacząć. Wołowina z leśnymi grzybami w aromatycznym sosie pomidorowym to danie, które łączy prostotę składników z wyrafinowanym smakiem. Kruche i soczyste mięso, intensywny aromat grzybów i bogaty sos tworzą pyszną całość, która wygląda i smakuje jak z najlepszej restauracji. Danie podane z purée ziemniaczanym lub kaszą tworzy genialny pomysł na niedzielny obiad.
Składniki:
- 800 g wołowiny,
- 1-2 łyżki mąki pszennej,
- 500 g borowików (świeżych lub mrożonych) lub pieczarek,
- cebula,
- 1-2 ząbki czosnku,
- 2-3 pomidory lub ok. 200 g pomidorów z puszki,
- łyżeczka koncentratu pomidorowego,
- 100 ml wytrawnego białego wina,
- 200 ml bulionu lub wody,
- łyżeczka suszonego majeranku,
- łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
- 1-2 liście laurowe i kilka kulek ziela angielskiego,
- 2-3 łyżki gęstej śmietany do zup i sosów,
- sól i czarny/kolorowy pieprz,
- oliwa,
- natka pietruszki do dekoracji.
Sposób wykonania:
Wołowinę umyj, osusz i pokrój w kostkę. Dopraw solą, pieprzem i oprósz mąką. Na dużej patelni rozgrzej oliwę i partiami podsmażaj mięso, aby ładnie się zarumieniło. Po czym odłóż je na talerz.Na tej samej patelni rozgrzej kolejną łyżkę oliwy, wrzuć obraną i drobno posiekaną cebulkę, a po 1-2 minutach, pokrojone w plasterki grzyby. Podsmażaj je kilka minut, aż całość zacznie ładnie pachnieć.
Następnie dorzuć przeciśnięty przez praskę czosnek i wlej wino. Podkręć ogień i przesmażaj kilka minut, aż alkohol wyparuje. Następnie dodaj pomidory z puszki lub obrane ze skórki i pokrojone surowe pomidory, dodaj koncentrat pomidorowy, wlej bulion, dorzuć liść laurowy i ziele angielskie, dopraw majerankiem, słodką papryką, solą oraz pieprzem. Zamknij pokrywę i duś potrawę ok. 60-80 minut lub do miękkości mięsa.
Z gotowego gulaszu odejmij trochę gorącego sosu i zahartuj nim śmietanę, wlej mieszaninę na patelnię, wymieszaj i zagotuj. Gorące danie serwuj na talerz, posyp natką pietruszki, a także dołącz ulubione dodatki, np. gotowane ziemniaki lub kaszę gryczaną.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Chcesz zrobić coś ciekawego dla gości? To danie sprawi, że będą wypytywać o przepis
Możesz je podać na kilka sposobów. Domowe langosze jak z Budapesztu
Kotlety ziemniaczane z grzybami. Idealne do czerwonego barszczu