Reklama
Reklama

Pomysł na niedzielny obiad. Syci, rozgrzewa i wspaniale smakuje

Pomysł na niedzielny obiad nie może być banalny i przewidywalny. Jeśli chcesz przygotować coś równie pysznego i rozgrzewającego jak rosół, postawc na aromatyczny gulasz z sosem. Wychodzi treściwy i pełen smaku, a zawarte w nim mięso jest tak kruche, że dosłownie rozpływa się w ustach.

Co na niedzielny obiad?

Niedzielny obiad to czas, kiedy chcemy zaskoczyć rodzinę czymś wyjątkowym, ale nie zawsze mamy pomysł, od czego zacząć. Wołowina z leśnymi grzybami w aromatycznym sosie pomidorowym to danie, które łączy prostotę składników z wyrafinowanym smakiem. Kruche i soczyste mięso, intensywny aromat grzybów i bogaty sos tworzą pyszną całość, która wygląda i smakuje jak z najlepszej restauracji. Danie podane z purée ziemniaczanym lub kaszą tworzy genialny pomysł na niedzielny obiad.

Pomysł na niedzielny obiad - przepis

Składniki:

  • 800 g wołowiny, 
  • 1-2 łyżki mąki pszennej, 
  • 500 g borowików (świeżych lub mrożonych) lub pieczarek,
  • cebula, 
  • 1-2 ząbki czosnku, 
  • 2-3 pomidory lub ok. 200 g pomidorów z puszki, 
  • łyżeczka koncentratu pomidorowego, 
  • 100 ml wytrawnego białego wina, 
  • 200 ml bulionu lub wody, 
  • łyżeczka suszonego majeranku, 
  • łyżeczka słodkiej papryki w proszku, 
  • 1-2 liście laurowe i kilka kulek ziela angielskiego, 
  • 2-3 łyżki gęstej śmietany do zup i sosów, 
  • sól i czarny/kolorowy pieprz, 
  • oliwa, 
  • natka pietruszki do dekoracji.  

Sposób wykonania:

Wołowinę umyj, osusz i pokrój w kostkę. Dopraw solą, pieprzem i oprósz mąką. Na dużej patelni rozgrzej oliwę i partiami podsmażaj mięso, aby ładnie się zarumieniło. Po czym odłóż je na talerz.Na tej samej patelni rozgrzej kolejną łyżkę oliwy, wrzuć obraną i drobno posiekaną cebulkę, a po 1-2 minutach, pokrojone w plasterki grzyby. Podsmażaj je kilka minut, aż całość zacznie ładnie pachnieć. 

Następnie dorzuć przeciśnięty przez praskę czosnek i wlej wino. Podkręć ogień i przesmażaj kilka minut, aż alkohol wyparuje. Następnie dodaj pomidory z puszki lub obrane ze skórki i pokrojone surowe pomidory, dodaj koncentrat pomidorowy, wlej bulion, dorzuć liść laurowy i ziele angielskie, dopraw majerankiem, słodką papryką, solą oraz pieprzem. Zamknij pokrywę i duś potrawę ok. 60-80 minut lub do miękkości mięsa.

Z gotowego gulaszu odejmij trochę gorącego sosu i zahartuj nim śmietanę, wlej mieszaninę na patelnię, wymieszaj i zagotuj. Gorące danie serwuj na talerz, posyp natką pietruszki, a także dołącz ulubione dodatki, np. gotowane ziemniaki lub kaszę gryczaną.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Chcesz zrobić coś ciekawego dla gości? To danie sprawi, że będą wypytywać o przepis

Możesz je podać na kilka sposobów. Domowe langosze jak z Budapesztu

Kotlety ziemniaczane z grzybami. Idealne do czerwonego barszczu

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania główne | mięso | wołowina | grzyby | gulasz