Zawsze dodaję do jesiennej zupy z dyni. Nie tylko podbija smak, ale łagodzi stany zapalne i działa przeciwwirusowo
Jesienią staje się najpopularniejszą zupą na polskich stołach. Gęsta, aromatyczna i rozgrzewająca - smakuje najlepiej w chłodne i ponure dni. Dzięki dodatkowi przyprawy zupa krem z dyni potrafi przemienić się w prawdziwą skarbnicę wartości odżywczych. Kurkuma nie tylko nadaje potrawie kolor i piękny zapach, ale też mocno wspiera zdrowie.
Zupa krem z dyni mocno kojarzy się z jesienią. Podczas jej przygotowania w całym domu unosi się aromatyczny zapach wywaru i wrzucanych do niego składników. Prawdziwa moc tego dania ujawnia się jednak dopiero wtedy, gdy do zupy trafia odrobina kurkumy. Orientalna przyprawa już od tysięcy lat uznawana jest za naturalne lekarstwo. W połączeniu z delikatną dynią tworzy przepyszne danie, ale też prawdziwą skarbnicę wartości odżywczych. Wystarczy kilka łatwo dostępnych produktów, żeby przygotować danie, które rozgrzeje ciało i przyniesie ulgę w jesiennym przesileniu.
Kurkuma to przyprawa, która pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej i bez której trudno wyobrazić sobie kuchnię indyjską. Jej intensywnie żółty kolor i korzenny, lekko ziemisty smak sprawiają, że potrafi zmienić nawet najprostsze danie w coś wyjątkowego. To nie tylko kwestia aromatu, a przede wszystkim silnych prozdrowotnych właściwości przyprawy.
Kurkuma jest jednym z najpotężniejszych naturalnych środków o działaniu przeciwzapalnym i antyoksydacyjnym. Pomaga w leczeniu chorób przewlekłych, które często dotykają osoby w podeszłym wieku - zapaleń kości i mięśni oraz w reumatoidalnym zapaleniu stawów. Opóźnia starzenie się organizmu, wykazuje także potencjał w leczeniu chorób układu nerwowego (Alzheimera, Parkinsona) i cechuje się właściwościami antynowotworowymi.
Jej głównym składnikiem jest kurkumina, która rozgrzewa od środka, pomaga w walce z infekcjami, wspiera odporność i łagodzi objawy przeziębienia. Kurkuma działa także przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie. Nie bez powodu w wielu domach na Bliskim Wschodzie i w Indiach używa się jej do przygotowania naparu, tzw. złotego mleka, który jest naturalnym środkiem na przeziębienie.
Przyprawa wspomaga też trawienie. Pobudza produkcję żółci, ułatwia pracę wątroby i pomaga pozbyć się uczucia ciężkości po posiłku. Dzięki temu zupa krem z dyni z kurkumą nie tylko lepiej smakuje, ale też poprawia samopoczucie. Co ciekawe, kurkumina wchłania się lepiej w obecności tłuszczu i pieprzu, dlatego warto dodać do potrawy odrobinę śmietanki, masła lub oliwy oraz szczyptę świeżo zmielonego pieprzu.
Regularne spożywanie potraw z dodatkiem przyprawy może obniżyć zbyt wysoki poziom cholesterolu, wspierać pracę serca i poprawiać nastrój. To właśnie dlatego kurkumę określa się mianem "naturalnego antydepresantu" - wspomaga produkcję serotoniny i dopaminy, czyli hormonów szczęścia.
Nie można jednak też zapomnieć o głównym bohaterze zupy, czyli dyni. To warzywo, które jest źródłem witamin A, C, E oraz błonnika pokarmowego i potasu. Zawiera też beta-karoten, który wzmacnia odporność i dba o zdrowy wygląd skóry. Zupa dyniowa z kurkumą to wyjątkowo zdrowe połączenie - rozgrzewa, syci i wspiera organizm w sezonie infekcji.
Nic nie poprawia nastroju w chłodny dzień tak, jak miska gęstej, aromatycznej zupy. Gdy dodaje się do niej odrobinę kurkumy zyskuje nie tylko cudowny kolor, ale też głębszy smak i prozdrowotne właściwości. Uwielbiam, gdy w kuchni unosi się zapach dyni, a kurkuma nadaje całości przepiękny aromat. Przygotowanie takiej zupy nie wymaga wiele czasu - to prosty sposób na zdrowy, rozgrzewający, jesienny obiad.
Składniki:
- kilogram dyni,
- 2 średnie marchewki,
- 2 łyżki masła 82%,
- łyżeczka oliwy (lub oleju),
- cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- litr bulionu warzywnego,
- 150 ml śmietanki 30%,
- pół łyżeczki soli,
- pół łyżeczki pieprzu,
- łyżeczka kurkumy.
Sposób wykonania:
Dynię przekrój na ćwiartki. Z każdej usuń pestki i włókna. Wykrój sam miąższ (pozbądź się skórek), a następnie pokrój go na średniej wielkości kostkę.
Marchewki obierz, przekrój wzdłuż na pół i każdą z połówek jeszcze wzdłuż na pół. Następnie poszatkuj na plasterki.
Cebulę oraz ząbki czosnku obierz i drobno posiekaj.
W dużym garnku rozgrzej masło i oliwę. Podsmaż na niej cebulę z czosnkiem do zeszklenia. Wsyp pokrojoną dynię i marchewkę. Smaż warzywa przez 10-15 minut, dość często mieszając. Gdy dynia zacznie się przyrumieniać, zalej składniki bulionem. Dopraw solą, pieprzem, kurkumą i gotuj ok. 20 minut, do miękkości warzyw.
Odstaw z palnika i zmiksuj blenderem ręcznym na gładką konsystencję. Zahartuj śmietankę ciepłą zupą i wlej do garnka, aby zabielić potrawę.
Zupę krem z dyni z kurkumą podawaj na ciepło, np. z grzanką przygotowaną z bagietki.
Źródło: terazgotuje.pl, smaker.pl
Zobacz też:
Wędlina z PRL-u w środku ziemniaczanych kotletów. Pomysł na obiad zaskakuje
Jesienią piję zamiast porannej kawy. Mam więcej energii i lepszą koncentrację
Niedoceniane warzywo może poprawić wynik, obniżyć cukier i cholesterol. Rób koktajl i pij codziennie