Prosty obiad, który zadba o jelita i serce. Do tego przypomną się smaki dzieciństwa
Młode ziemniaki z koperkiem i zsiadłym mlekiem to potrawa, która przenosi prosto do wakacyjnych wspomnień z dzieciństwa. Babcia chętnie serwowała taki lekki obiad podczas lata. Danie główne nie tylko cieszy podniebienie, ale też wspiera zdrowie jelit i serca. Sprawdź, dlaczego warto do niego wrócić i to nie tylko sporadycznie.
Są takie obiady, których smak pamięta się przez całe życie. Kojarzą się nie tylko z pysznym smakiem, ale kryją mnóstwo przyjemnych wspomnień. Młode ziemniaki z koperkiem i zsiadłym mlekiem to właśnie jeden z takich posiłków - prostych, domowych i letnich. Kojarzy się z obiadem jedzonym na świeżym powietrzu podczas wakacji u babci czy cioci. Okazuje się, że potrawa to też znakomity sposób, żeby zadbać o swoje zdrowie. Szczególnie skorzystają nasze jelita i serce.
Choć dziś zsiadłe mleko to dla wielu relikt przeszłości, kiedyś było codziennym elementem letnich posiłków. Powstaje w naturalny sposób - wyłącznie ze świeżego mleka, które fermentuje w pokojowej temperaturze. W wyniku tego procesu powstaje lekko kwaskowaty, kremowy napój pełen korzystnych dla zdrowia bakterii (kwasu mlekowego). To one sprawiają, że zsiadłe mleko dobrze wpływa na pracę jelit, wspiera trawienie i pomaga utrzymać właściwy stan mikroflory jelitowej (szczególnie po chorobie lub kuracji antybiotykowej). Można go więc nazwać naturalnym probiotykiem.
Zsiadłe mleko to też źródło wapnia, białka i witamin z grupy B. Pomaga więc zadbać o mocne kości i sprawne funkcjonowanie układu nerwowego. Co ciekawe, zawiera mniej laktozy niż świeże mleko, więc bywa lepiej przyjmowane przez osoby z jej nietolerancją. Napój działa kojąco na żołądek i nie powoduje ociężałości brzucha. Doskonale gasi też pragnienie i nawadnia podczas upałów. Dodatkowo napój wykazuje działanie przeciwzapalne i obniża zbyt wysoki poziom cholesterolu - zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca.
W tym lekkim obiedzie, który można z całą pewnością uznać za polski comfort food, zdrowy jest także koperek. Nie jest wyłącznie pięknie pachnącą dekoracją, ale również skarbnicą cennych wartości odżywczych. To roślina o działaniu przeciwzapalnym. Świetnie wspiera trawienie i prawidłowe widzenie, usprawnia krążenie i jest pełen antyoksydantów, witaminy C, żelaza, potasu i wapnia. Dodany do ziemniaków nie tylko poprawia więc smak, ale też wspiera zdrowie organizmu.
Dużą zaletą lekkiego obiadu jest to, że nie wymaga wielu składników ani długiego gotowania. Wystarczy zaledwie kilka produktów, które latem są dostępne niemal wszędzie. Muszą być jednak dobrej jakości, żeby danie smakowało jak to z dzieciństwa.
Młode ziemniaki mają cienką skórkę, są delikatne i nie potrzebują wielu dodatków. Zsiadłe mleko chłodzi i orzeźwia, a koperek - nadaje całemu daniu letniego aromatu. Jeśli chcesz, żeby potrawa była bardziej sycąca (ale już nie do końca zdrowa), możesz dodać do niej odrobinę podsmażanego boczku. Pamiętaj jednak, że tylko od czasu do czasu warto pokusić się o ten wysokokaloryczny dodatek.
Składniki (na 2 porcje):
- 600 g młodych ziemniaków,
- pęczek świeżego koperku,
- 2 szklanki zsiadłego mleka,
- sól do smaku,
- ewentualnie: łyżka masła.
Sposób wykonania:
Młode ziemniaki mają cienką skórkę, więc nie wymagają obierania. Trzeba je natomiast dobrze umyć, a nawet wyszorować szczotką pod bieżącą wodą.
Tak przygotowane warzywa przełóż do garnka, zalej wodą, lekko posól i gotuj do miękkości. Zazwyczaj wystarczy ok. 15-25 minut, w zależności od ich wielkości.
W międzyczasie umyj i posiekaj drobno świeży koperek.
Gdy ziemniaki będą miękkie, odcedź je, przekrój i przełóż na talerz. Opcjonalnie posmaruj odrobiną masła i obficie posyp koperkiem.
Zsiadłe mleko podawaj osobno w szklance, koniecznie powinno być wcześniej schłodzone w lodówce. Najczęściej się je popija, ale - jeśli lubisz - zsiadłym mlekiem możesz po prostu polać ziemniaki z zieleniną. Szybki i lekki obiad na lato jest już gotowy.
Źródło: terazgotuje.pl, wylecz.to
Zobacz też:
Przypomną ci się smaki dzieciństwa. Dziś w restauracji nie dostaniesz tego przysmaku
Imprezowa przekąska lub pomysł na kolację. Tarta z cukinią i orzechami